Athena Farrokhzad debuterar som librettist till ett nytt körverk av tonsättaren Tebogo Monnakgotla. En första iscensatt del av körverket presenteras av regissören Saga Gärde här på Folkoperan 26 mars och i Blå huset, Tensta 28 mars.

Mellan mödrar vars kamp tvingat dem på flykt och döttrar som fått migrationen i arv, vävs en berättelse om sorg och drömmar. Poeten Athena Farrokhzads libretto låter dessa två generationer tala till och mot varandra, för att tillsammans bilda en större berättelse om vad det är att leva som politisk flykting. Farrokhzad och tonsättaren Tebogo Monnakgotla utvecklar ett verk för solister, kör och orkester om revolutionens och migrationens erfarenhet. I en kollaborativ process ledd av regissören Saga Gärde utmanar de konventionerna kring att skriva ett operastycke och arbetar fram ett kommande helaftonsverk tillsammans.

Exodus, part one är ett samarbete mellan Dela Kakan produktion och Folkoperans projekt ”Att ha en röst” som avser att fortsätta utforska operan som konstform genom laborativa verk för röster eller vokalensemble. Satsningen omfattar ”Opera i andra rum”, där den traditionella vokalensemblen möter oväntade verk och tonsättningar som iscensätts på nya platser utanför teatern, och där röstens gränser utforskas.

26 mars 18.00 Folkoperan
Efter presentationen, som vara i ca 25 min, följer ett panelsamtal om verket och om polyfoni som form och metod. Välkomna att lyssna till de medverkande i samtal med dramaturg Magnus Lindman, dramatikern Christina Ouzounidis och tonsättaren Kent Olofsson. Fri entré.

28 mars 18.00 Blå huset, Tensta
Efter presentationen, som varar i ca 25 min, inbjuds publiken till ett samtal med de medverkande om att gestalta kollektiva erfarenheter av revolution och migration. Buffé serveras. Fri entré.

Medverkande Exodus [part one]
Av Tebogo Monnakgotla, Libretto: Athena Farrokhzad, Regi: Saga Gärde, Video: Thomas Romlöv, Musikalisk ledning: Lone Larsen, Pianist: Elena Kaledina, Rådgivning Koreografi: Melody Putu
Sångare: Shadi Ali, Anders Butta Börjesson, Heddie Färdig, Sanna Gibbs, Jacqueline Miura, Ulrika Skarby, Jesper Säll, Janna Vettergren, Martin Åsander. 

Konstnärligt team

Saga Gärde, regissör arbetar med scenkonst, film och dokumentära processer. Saga Gärde har dramatiserat Farrokhads Vitsvit (2015) och Brev till en krigerska (2016) för SR Drama, båda radiodramer där ljudbilder, den lyriska texten och dokumentärt material skapar en dynamisk komposition i flera narrativa plan. Saga Gärde har även regisserat Happy Sally av Sara Stridsberg som drömspel i Eriksdalsbadet (2010) och Anna Järvinen i föreställningen Alla ska dö men jag ska dö först på Drottningholms slottsteater (2012).

Athena Farrokhzad, librettist är poet, dramatiker och översättare. Hon debuterade 2013 med den kritikerrosade och prisbelönta diktsamlingen Vitsvit på Albert Bonniers förlag, som nominerades till Augustpriset i kategorin "Årets svenska skönlitterära bok". Athena har även gett ut Trado, ett samarbete med den rumänska poeten Svetlana Cârstean som består av tre sviter, som tillsammans utgör ett verk om arv, förräderi och kärlek, där två röster blandar sig och byter plats. För Ung Scen Öst har hon skrivit pjäsen Päron och skriver just nu på en pjäs för Stockholms Stadsteater. Vitsvit har dramatiserats av Saga Gärde för SR drama (2015) och satts upp på Unga Klara i regi av Farnaz Arbabi (2015). I Brev till en krigerska för SR Drama (2016) skriver en kvinna till sitt framtida barn, om varför hon inte har några släktklenoder att lämna i arv. Hon berättar om varför hon måste sjunga vaggvisor på ett språk hon inte behärskar, om flyktvägar som förvandlas till återvändsgränder och om den sorg som är kärlekens pris.Brev till en krigerskaär ett lyriskt drama om graviditet i migrationens fotspår.

Tebogo Monnakgotla, tonsättare är född och uppvuxen i Uppsala och har studerat cello och komposition vid Musikhögskolan i Piteå och Stockholm. Hon har avlagt sin diplom-utbildning i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och blev internationellt känd för sitt verk Bambu i björkars språk som vann rekommendationspris i European broadcasting unions tävling Rostrum. Hon har även representerat Sverige i samma tävling med verket Le dormeur du val som uruppfördes av Avanti! och Ida Falk-Winland under Stockholms New music 2008. Hon har samarbetat med Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre i Kapstaden där hon med koreografen Ananda Fuchs utformat ett musikdramatiskt dansverk. Monnakgotla har komponerat ett 40-tal verk, varav merparten för orkester och kammarensemble. Bland hennes samarbetspartners kan nämnas Kungliga Filharmonikerna som uruppfört hennes verk Light years away-Supernova!, Sveriges Radios Symfoniorkester som uruppfört hennes verk Whishing samt Naissance du jour II, Radiokören som uruppförde hennes verk Naissance du jour under Östersjö-festivalen 2009, Kammarensemblen ZilliacusPerssonRaitinen som uruppfört hennes verk Five pieces for string trio som även nominerades till Musikförläggarnas Pris. Tebogo Monnakgotla var under 2007-09 Sveriges radios P2´s Composer in residence. Under hösten 2016 presenterades hennes kortopera Jean-Joseph som skildrar den Madagaskiska poeten Jean-Joseph Rabearivelo (1901-37) under Short Stories på Kungliga Operan i Stockholm.

Exodus, part one görs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet. Att ha en röst görs med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

 

 

 

 

Dela: