Våren 2018 ger Folkoperan Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som tonsättaren Antonio Salieri. Tobias Theorell regisserar en unik sammansättning av de båda enaktarna Mozart och Salieri av Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole av Antonio Salieri. 

Våren 2018 ger Folkoperan dessa två operor i en, där Salieris opera Prima la musica e poi le parole interfolieras med Rimskij-Korsakovs Mozart och Salieri. Ramberättelsen bygger på den mytomspunna relationen mellan tonsättarna Mozart och Salieri. Publiken får följa med genom skapandeprocessens hela spektrum. Lekfullhet, glädje, kollektiv kreativitet, men också ensamhet och avundsjuka. 

Jonas Forssell står för idé och musikaliskt arrangemang. Scenograf och kostymör är Agnes Östergren och regisserar gör Tobias Theorell. I rollen som Eleonora ser vi hovsångerskan Hillevi Martinpelto. 

Mozart och Salieri skrevs av Nikolai Rimskij-Korsakov 1897, efter Aleksandr Pusjkins versdrama från 1830. I den får vi följa relationen mellan kompositörerna Antonio Salieri och Wolfgang Amadeus Mozart som byggde på kreativitet och avundsjuka och slutade i giftmord. 

Prima la musica e poi le parole (Först kommer musiken och sedan orden) av Antonio Salieri med libretto av Giovanni Battista Casti uppfördes första gången 1786 i Wien och debatterar betydelsen av musik och drama i opera.

Salieri vs Mozart har premiär 14 februari och spelas till och med 14 april 2018.

Bilder

Loa FalkmanHillevi MartinpeltoTobias Theorell
Dela: