Folkoperan ger Puccinis storslagna opera Turandot om kärlek och död i regi av Mellika Melouani Melani.

Giacomo Puccinis sista och oavslutade opera Turandot hade urpremiär 1926, två år efter hans död. Prinsessan Turandot utsätter sina friare för prövningar som alltid slutar med att de förlorar huvudet. Det är ett mytologiskt stoff som tål en psykoanalytisk läsning. I regissören Mellika Melouani Mlanis tolkning är människan fångad mellan civilisationen och driften. Här skapas en värld med flera symboliska lager i det freudianska mötet mellan kärleken och dödsdriften. En kärlek som dödar.

Puccini hann inte slutföra Turandot, men vi kan ana vad han åsyftar med ”E poi Tristano” ("Därefter Tristan") som han skriver på den ofullbordade skissen av slutduetten. Tristan och Isolde dör inte bara av kärlek. De dör även av att gå upp i sin egen sång som inte längre hör till det jordiska. I Folkoperans produktion ger Calaf till sist upp sig själv för sin kärlek till Turandot. Det kommer att bli brutalt.

Premiär den 18 och 20 september med två sångarlag. Spelas t o m 26 november.

Vem sjunger när?

I höst är vissa av rollerna i Turandot dubblerade. Tryck på sångarnas namn i medverkandelistan för att se vilka datum de sjunger!

Bilder

Turandot står i mitten på scenen och sjungerCalaf lockas av sirenerTre personer i en trappa.Calaf i blomsterpraktLiu hotas av poliserUnga Turandot gör en kicksparkUng prins är bekymrad på ett bildäck, upphängd i taket.Unga Turandot ensam i mörkret, rädd.Slagsmål

Titta

Trailer Turandot

Handling

Akt 1

Om den kinesiska prinsessan Turandot ska gifta sig, måste friaren kunna besvara hennes tre gåtor. Annars blir han halshuggen. Prins Calàf möter plötsligt sin far Timur. Han är liksom sonen på landsflykt och har med slavinnan Liù som sällskap. Hon är förälskad i Calàf som en gång log mot henne. Han minns henne knappt. Prinsen av Persien förs in. Han har inte lyckats svara på gåtorna och ska nu avrättas. Turandot visar sig. Calàf slås av henne uppenbarelse och säger att han vill anta utmaningen. Timur och Liù försöker få honom att avstå. Men förgäves – Calàf slår på gonggongen. Han tänker försöka besvara gåtorna.

Akt 2 

Ping, Pang och Pong minns tiden innan de blev ministrar och bödelsdrängar hos Turandot. Calàf förs in. Turandot berättar historien om sin anmoder som mördades av en främling. Detta hämnas hon nu för på alla främmande friare. När Calàf ska besvara gåtorna, svarar han till allas förvåning rätt på alla tre. Turandot får panik och ber sin far, kejsar Altoum, att slippa gifta sig med Calàf. Altoum säger dock att eden gäller. Men Calàf erbjuder Turandot en utväg: om hon före gryningen lyckas ta reda på hans namn, får hon avrätta honom. Altoum hoppas dock att äktenskapet ska bli av.

Akt 3

Ingen får sova denna natt – alla måste se till att Turandot får fram den okände prinsens namn. Ping, Pang och Pong försöker få Caláf att lämna landet. En folkmassa vill tvinga ur honom hans namn. Då släpas Timur och Liù in. De måste väl veta namnet? Turandot kommer. Liù säger att hon är den enda som vet prinsens namn, men hon kommer inte att avslöja det, inte ens under tortyr. Turandot undrar vad som ger henne denna styrka. Liù svarar: ”Kärleken”. Liù tar sitt liv och går i döden med namnet. Förfärade lämnar alla platsen. Turandot och Calàf blir ensamma kvar. Han vill att hon ska kliva ner från sin höga himmel, alltför många oskyldiga har dödats. De kysser varandra. Turandot beskriver att mötet med Calàf fått henne att med fasa för första gången uppleva hur det kan kännas att besegras. Calàf ger henne sitt namn. Avgörandets stund är inne och hon ställer honom inför folket. Jag vet hans namn, säger hon. Och det är: ”Kärlek”.  

Dela: