Anna-Maria Helsing

Fotograf: Timo Heikkala

Musikalisk ledare

Födelseort: Södertälje

Bostadsort: Helsingfors

Utbildning: Dirigentdiplom vid Sibelius-Akademin, Helsingfors (2008). Allianz International Conductors Academy, London (2008-09). Diplomviolinist vid Bydgoszcz Musikakademi, Polen (2000). Violinpedagog samt påbyggnadsexamen vid Jakobstads Konservatorium (1992 och 1996).

Fem jobb i urval: Förste gästdirigent för BBC Concert Orchestra (2020-). Konstnärlig ledare för RUSK Kammarmusikfestival i Jakobstad (2020-). Chefdirigent för Uleåborg stadsorkester (2010–2013). Konstnärlig ledare för Jakobstads sinfonietta (2001–2012). Konstnärlig ledare för Wegelius kammarstråkar (2003–2013).

Coraline i tre ord: Fartfylld, oförutsägbar, magisk.

Det är magi för mig: Musikens kraft och påverkan på mig.

Det är mod för mig: Att våga vara rädd och samtidigt möta sina rädslor - som jag tror många gånger visar oss vägen vidare. Det som vi är mest rädda för är kanske det vi verkligen borde göra.

Favoritroman: Alldeles för svår fråga, men Wilhelm Mobergs fyra böcker om Utvandrarna (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige) gjorde stort intryck på mig som ung tonåring. Jag tror att de berörde mig starkt för att många i min släkt gjort den resan, lämnat Finland och alla de kände för en osäker framtid i USA, Canada eller på Nya Zeeland. Ett mod som är svårt att föreställa sig i vår tid när man kan googla vad som helst och hålla kontakt i realtid med människor på andra sidan jordklotet.

Varför gå på opera? För att det är fullkomligt magiskt när alla konstformerna möts: musik, text, skådespeleri, ljus, kostym och scenografi.

Den största utmaningen i min yrkesroll: Hålla koll på hela maskineriet; sångarna på scenen och musikerna i orkestern samtidigt som man formar musiken i den riktning man tänkt sig. Kunna förutse problemen innan de uppstår, vara steget före hela tiden! Hålla många bollar i luften; t ex att repetera Coraline på Folkoperan och samtidigt lära sig nya verk som snart ska uppföras, planera nästa säsongs konsertprogram och bekanta sig med ny musik. Det blir många noter i huvudet samtidigt!

Här kan du läsa mer om mig: www.annamariahelsing.com