Bo Wannefors

Fotograf: Krister Nordin

Musikalisk ledning/kapellmästare

FÖDELSEORT: Stockholm

BOSTADSORT: Huddinge 

UTBILDNING: Musikhögskolan i Stockholm

FEM OPEROR I URVAL: Dirigent på Ölandsoperan (2009), kormästare för Parsifal av Wagner på Värmlandsoperan (2007), pianist och orgelharmonium för Tolvskillingsoperan av Brecht med musik av Weill på Stockholms Stadsteater (2005), kormästare för Requiem av Verdi på Berliner Philharmoniker (2001), kormästare för Ett Drömspel av Lidholm på Kungliga Operan (1992).

DRÖMOPERA: Tosca

MITT FÖRHÅLLANDE TILL HAVET: Outgrundligt och oändligt längtande! Majestätiskt! 

DET HÄR GÖR JAG FÖR ATT VÄRNA OM MILJÖN: Jag bär med mig en ängel som bevakar alla små viktiga val i livet. ”Glöm inte släcka lampan!”, ”Ta inte bilen!”, ”Köp svenskt!”

PIANOMUSIK FÅR MIG ATT: Vilja spela! Pianot är en ocean i sig. Den innehåller ett perfekt spektrum av element. Rytmik, konsonans, dissonans, en klangvärld från det djupaste till det högsta, från det minsta till det största. 

ÖVER EN KOPP KAFFE MED WAGNER SKULLE JAG: Fråga honom hur det är fysiskt möjligt att teckna ner alla dessa tusentals partitursidor med sin hand samt fråga om han någonsin uppfattat sig som den värsta typ av egocentrisk snyltgäst (vilket han var). Sannolikt en av de största konstnärer som funnits samt en riktigt odräglig människa.

FÖR MIG ÄR OPERA: Den sanna verkligheten beskriven långt bortom realismens futtiga tillkortakommanden. 

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Det är ”verkligen” det stora mötet! Vi ser tillsammans in i en djupare värld och möter varandra och oss själva. Konsten är den sanna ”fredsfursten”. Här möts vi för att definiera vår existens.

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Att via små oansenliga parenteser i ett blixtslag förstå magnifika helheter. Samt de långa sköna morgnarna hemma, liggande i soffan med mina noter och böcker. 

HÄR HÄMTAR JAG INSPIRATION: Naturen (visst låter det patetiskt!)

Datum för medverkan

torsdag, juni 27, 2013