Johan Ullén

Fotograf: Emilie Joenniemi

Pianister

FÖDELSEORT: Hässelby

BOSTADSORT: Aspudden

UTBILDNING: Musikerlinjen på Musikhögskolan i Stockholm, solistlinjen vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, masterexamen i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

FEM PROJEKT I URVAL: Solist tillsammans med sambon och älsklingen Terés Löf i Poulencs konsert för två pianon och orkester vid Uppsala Kammarorkesters säsongsinvigning (2011), pianosolist vid Sveriges Radios direktsända Minneskonsert för Franz Liszt (2011), uruppförande i Grünewaldssalen av mitt och Jonas Bohlins gemensamma kompositionsprojekt Efter tidens slut, ett samarbete med Vetenskapsradion och Musikradion om nära-döden-upplevelser ur ett strikt vetenskapligt perspektiv (2012), uruppförande och turné av min komposition Libertin för Uppsala Kammarsolister (2012), Sveriges Televisions inspelning av min tangosvit Dödssynderna med Trio Nova, fullt ös med ljuseffekter, projektioner, dans och rökmaskin! Visas under hösten (2013).

DRÖMPROJEKT: Jag ser till att inte drömma så mycket. I den snara framtiden ämnar jag komponera en opera i en eller annan form, det är jag mycket sugen på.

MITT FÖRHÅLLANDE TILL HAVET: Så länge man sitter på en öländsk strandäng och ser ut över det, är havet bland det bästa som finns. Att luta sig över relingen på en finlandsbåt, och se rakt ner i det kolsvarta vattnet, är däremot bland det obehagligaste jag vet.

DET HÄR GÖR JAG FÖR ATT VÄRNA OM MILJÖN: Åker kollektivt!

PIANOMUSIK FÅR MIG ATT: Bli varm i fingrarna.

ÖVER EN KOPP KAFFE MED WAGNER SKULLE JAG: Beställa in något starkare. Jag älskar Wagners musik, men vad fan säger man till 1800-talets hätskaste antisemit och proto-nazist över en kopp kaffe?

FÖR MIG ÄR OPERA: Ett syndrom.

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Ambivalent.

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Att jag slipper löneslaveriet. Jag betraktar mig som priviligierad!

HÄR HÄMTAR JAG INSPIRATION: På en bänk på en klippa i Örnsberg.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIG: På sidan 26 i Göran Sonnevis senaste diktsamling.

Datum för medverkan

tisdag, juni 25, 2013