Susanna Levonen

Fotograf: Sabine Haymann

Senta

FÖDELSEORT: Tammerfors

BOSTADSORT: Umeå 

UTBILDNING: Master i sång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibelius Akademien i Helsingfors, solistdiplom vid Musikhögskolan i Göteborg.

FEM ROLLER I URVAL: Titelrollen Salome av Strauss vid Malmö Opera (2008) och Staatstheater Kassel (2009), Magda Sorel i Konsuln av Menotti på Folkoperan (2009), Amneris i Aida av Verdi, i regi av Konwitschny, vid Vlaamse Opera i Antwerpen och Ghent (2011), Sieglinde i Valkyrian av Wagner på Värmlandsoperan (2011) - blev nominerad för rollen till "Årets sångerska 2011" av tidskriften Opernwelt, Marie i Wozzeck av Berg på Norrlandsoperan (2011) - veckans föreställning i SVT och vid Theater Pforzheim (2012). 

DRÖMROLL: Alltid där jag är – nu Senta på Folkoperan, Amelia i Maskeradbalen på Theater Pforzheim hösten 2013, samt Chrysotemis i Elektra och Marie Curie av Mats Larsson Gothe skriven för mig på Norrlands Operan 2014! Kan heller inte låta bli att drömma om Kundry i Parsifal och Tosca för framtiden...

MITT FÖRHÅLLANDE TILL HAVET: För mig är havet både en plats för kontemplation och lek - måste till havet med jämna mellanrum och älskar att arbeta i stugan på Höga Kusten. Sjunger helst om havet - Nystroems Sinfonia del mare och Sånger vid havet får jag aldrig nog av! 

DET HÄR GÖR JAG FÖR ATT VÄRNA OM MILJÖN: Släcker lampor och försöker undvika stand-by slöseriet! Har börjat källsortera och håller igen med att köpa enligt slit och släng-modellen. Hittar gärna hem åt gamla möbler och gillar second hand! 

PIANOMUSIK FÅR MIG ATT: Gå igång och bli inspirerad!

ÖVER EN KOPP KAFFE MED WAGNER SKULLE JAG: Filosofera över esoteriska frågor om människans existens och inre längtan att bli hel - både genom kärleken och själens Gudslängtan – ständigt återkommande teman i hans operor – liksom i Holländaren!

FÖR MIG ÄR OPERA: En helt ultimat konstform när omsorg om helheten känns i alla led – när föreningen av ord, musik och det sceniska och visuella uttrycket tillsammans berör, skakar om och inger hopp och mod att våga leva eller att ta itu med det svåra...  Texten och uppsättningen får oss i bästa fall att tänka och musiken och uttrycket kan nå och påverka vårt innersta, dit ibland ingenting annat kan nå! Därför är opera unikt!

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Det är publiken, mina medmänniskor, som motiverar mig att nå djupare. När/om jag gjort ett bra förberedelsearbete och lyckas att öppna mig helt för rollen och musiken och ger av något som är verkligt, är det helt oslagbart att få känna hur även publiken öppnar sig för musiken med mig! Då gör vi det tillsammans och behöver varandra... 

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Att man måste vara i ständig utveckling både på det musikaliska och mänskliga planet, samt att man får komma in i människans hemliga värld med varje ny roll och får möjlighet att bli påverkad av nya fantastiska verk – en outsinlig källa! 

HÄR HÄMTAR JAG INSPIRATION: Från alla människor jag möter och förstås musik, litteratur, och alla möjliga och omöjliga konstformer! Människors kreativitet får mig att gå igång och bli helvild! Men också från mitt inre och allt jag lär mig i mitt ständiga iakttagande och genom meditationen... 

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIG: www.svenskakonsertbyran.se, www.norrlandsoperan.se, www.susannalevonen.com

Datum för medverkan

tisdag, juni 18, 2013