Skuggornas röster

Det finns musik som handlar om att förflyttas, om att hamna någon annanstans. Två sådana stycken är Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire och Salvatore Sciarrinos Infinito Nero, båda skrivna för sångsolist och kammarensemble. Hör Piteå Kammaropera tillsammans med Norrbotten NEO framföra verken på Folkoperan den 18:e och 19:e oktober.

Bilder

Om Diptyk

Både Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire och Salvatore Sciarrinos Infinito Nero skildrar också livet på nattsidan på ett sällsamt suggestivt och hypnotiserande vis. Det är musik full av skuggrörelser och drömstämningar. I inget av verken skall sångsolisten sjunga på ”vanligt” sätt, utan tvärtom närma sig materialet som om det hörde till en alternativ klangsfär. Sången låter nattens okända ljudvärldar gripa in. Där finns såväl gastkramande klanger som toner som är så tysta att man knappt hör dem.

Att det just i denna föreställning med Norrbotten Neo kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga garanteras av två exceptionella solister: Sofia Jernberg och Monica Danielson. Båda är utpräglade röstvirtuoser men också äventyrligt sinnade. Sofia Jernberg som är solist i Pierrot Lunaire har sin förankring i den fria improvisationsmusiken.

Sofia belönades 2008 med Kungliga Akademins jazzpris. Medan Monica Danielson, som framträder i Sciarrinostycket, har rosats för sina insatser i verk av bland andra Daniel Börtz, Peter Maxwell Davies och Henry Purcell.