Gästspel på Folkoperan. David Langs passionsberättelse baserad på H.C. Andersens gripande saga Flickan med svavelstickorna tolkas på nytt av den genreöverskridande och improviserande vokalensemblen VoNo, under ledning av dirigent Lone Larsen.

Flickan med svavelstickorna är H.C. Andersens kanske mest tragiska saga. Det är berättelsen om flickan som på nyårsafton ger sig barfota ut i snön, för att förgäves sälja svavelstickor ingen vill köpa. Av rädsla vågar hon inte gå hem till sin far utan att ha sålt några. Med frusna fingrar tänder hon svavelstickorna en efter en. De tänds och släcks. Lämnad åt sitt öde i en värld av frånvarande vuxna hittas flickan livlös, frusen till döds, på nyårsdagen.

De som hade kunnat ge flickan mat och husrum, köpt hennes svavelstickor och kanske räddat hennes liv, sjunger nu med ånger och sorg hennes smärtsamma berättelse på Folkoperans scen. Verket framförs i en bearbetad version av David Langs passionsberättelse The Little Match Girl Passion. Föreställningen ramas in av improviserade element, publikinteraktion, musik av den lettiska tonsättaren Uģis Prauliņš och koreograferade rörelser undertecknad den internationellt verksamma koreografen Örjan Andersson.  

I ett samarbete med Ersta Sköndal Bräcke högskola skriver Martin Åsander, tonsättare och sångare i VoNo, nykomponerad musik om barns rättigheter och utsatthet utifrån sju professorers reflektioner och vetenskapliga texter kring H.C. Andersens saga.

Vokalensemblen VoNo (tidigare Voces Nordicae) bildades 1999 och består av tolv sångare och den konstnärliga ledaren och dirigenten, Lone Larsen. Med Stockholm som bas har de turnerat runt om i landet och internationellt, och fått stor uppmärksamhet för sina nyskapande framträdanden. Genom att ständigt utmana de traditionella körnormerna skapar VoNo en unik scenisk plattform där klassisk a cappella, folkmusik, improvisation och poesi förenas i musikalisk eufori.

Medverkande

Emma Fagerström, sopran
Anna-Kari Frisk, sopran
Anna Larsdotter Persson, mezzosopran
Tove Fagius, mezzosopran
Janna Vettergren, alt
Lisa Fagius Hålling, alt
Martin Åsander, tenor
Jonathan von Döbeln, tenor
Peder Curman, tenor
Viktor Rydén, baryton
Josef Sjöblom, baryton
Anders Butta Börjesson, bas

Team

Musik: David Lang, Uģis Prauliņš, Martin Åsander
Konstnärlig ledare och dirigent: Lone Larsen
Koreografi: Örjan Andersson
Improvisationshandledare: Jörgen Krantz
Ljus: Folkoperan

Dela: