klassisk musik möter hiphop, soul & reggae

Torsdagen den 29 april kl 19 sker ett annorlunda musikaliskt möte på Folkoperan. Boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” har tonsatts och på konserten Folkoperan Remixed möts olika musikgenrer för att skapa en ny form av musikdramatik. Konserten är en fusion av afrogenren (hiphop, soul och reggae) samt klassisk musik.

Om Folkoperan Remixed

Torsdagen den 29 april kl 19 sker ett annorlunda musikaliskt möte på Folkoperan. Boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” har tonsatts och på konserten Folkoperan Remixed möts olika musikgenrer för att skapa en ny form av musikdramatik.

- Målet är att skapa gränsöverskridande möten och utveckla operakonsten. Vi vill låta den samtida västerländska konstmusiken inspireras av det mångkulturella Sverige och låta afromusiken inspirera och inspireras av konstmusiken och operan, säger Pia Kronqvist VD på Folkoperan.

Texterna är skrivna av unga afrosvenskar, den klassiska musiken är komponerad av elever från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och musiken från afrogenren är komponerad av Khumalo (Cecilia Gärding och Mikael Haines) och Galanzy.

Konserten är en fusion av afrogenren (hiphop, soul och reggae) samt klassisk musik. Medverkar gör hiphopartisten Blues och afro-hiphopgruppen Panetoz med DJ, operasångarna Ulrika Skarby, Luthando Qave och Samuel Jarrick samt jazzsångerskan Clarisse Muvemba. Kompbandet består av musiklegender från Sveriges jazz- och soulscener och på scenen medverkar även Ousmane Camaras på afrikanska trummor. Folkoperans orkester dirigeras av Jonas Dominique som även har arrangerat musiken.

- Boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” är ett försoningsbrev och en kärleksförklaring till Sverige av en grupp ungdomar som känner sig utanför på grund av sitt ursprung. I boken finner de att de har rätt att känna sig hemma både i Afrika och Sverige och söker orsaken till varför de behandlas som en stereotyp grupp. Tonsättningen av boken är ett testamente för en framtida kulturpolitik som värnar om allas rätt att känna sig sedd i det svenska samhället. I valet att samarbeta med oss står Folkoperan i spetsen för ett avantgardistiskt perspektiv på hur klassisk musik kan möta en ny publik samtidigt som man vågar utmana dess form och gränser, säger Cecilia Gärding, initiativtagare till boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” och låtskrivare i bandet Khumalo.

I maj 2009 hölls en workshop på Folkoperan där ungdomarna bakom texterna träffade kompositörer och arrangörer från olika musikgenrer. Därefter har ungdomarna mött professionella musikutövare för att delta i komponerandet av ett stycke musik till sina egna texter.

Projektet genomförs i samarbete med föreningen Afrosvenskarnas Riksförbund och Kungliga Musikhögskolan, med stöd av Allmänna arvsfonden.

Medverkande

Orkesterarrangemang och dirigent: Jonas Dominique
Scenisk idé: Ulrika Skarby och Cecilia Gärding
Afrikanska trummor: Ousmane Camara
Blues
Panetoz: Nebeyu Baheru, Pamodou Badije, Johan Hirvi
DJ Flatline
Kompband: Chuck Anthony (gitarr), Jai Rohm Parker Wells (bas), Martin Jonson (trummor), Johan Lyander (keyboard)
Vokalist: Clarisse Muvemba
Operasångare: Ulrika Skarby (mezzosopran), Luthando Qave (baryton), Samuel Jarrick (baryton)
Folkoperans orkester:
Violin I: Chatarina Eriksson (Konsertmästare), Kent Carlsson, Åke Johansson, Farida Saifeeva, Kerstin Nedler
Violin II: Anna Sjönnemo, Marit Bergman Sandklef, Els-Marie Landin, Håkan Svedell
Viola: Annika Hultgren, Åsa Stove Paulsson, AnnaCarin Löfstedt
Cello: Sara Wijk, Gunnar Jönsson
Kontrabas: Olle Hagson
Flöjt: Erik Sunnerstam
Oboe: Jenny Hülphers
Klarinett: Mats Ahlén
Fagott: Marie Nilsson
Horn: Magnus Wretblad
Trumpet: Annika Welander
Trombon: Sally Allkins
Pukor/Slagverk: Johnny Rönnlund

Musik

Khumalo: Cecilia Gärding, Mikael Haines
Galanzy
Produktion: Upsweden
Studenter från Kungliga Musikhögskolan: Filip Melo, Kristina Aspeqvist, Magnus Bunnskog och Thommy Wahlström

Texter

Författarna till boken ”Afrosvensk i det nya Sverige”: Younnus Abdu, Robel Abraham, John Andrews, Christophe Bitwara, Stéphanie Boateng, Hibak M Dubad, Musa Drammeh, Bailor Jalloh, Lionel Gakiza, Egide Habonimana, Hodan Ibrahim, Hisham Mamsour, Kevin Musasa, Joyce Muhanzu, Eric Ntekzimana, Brian Ngendangenza, Christian Nshimiyimana, Sylvia Ofili, Deeqo Osman, Thandi Nthaisane, Omar Ramadan, Raquel Dos Santos, Ebrima Sidibeh och Mikael Haines
Redaktör: Cecilia Gärding

Försäljning av boken "Afrosvensk i det nya Sverige"

Boken "Afrosvensk i det nya Sverige" kommer att finnas till försäljning för 100 kr i Folkoperans biljettkassa den 29 april kl 12-19.