Vi hoppas vi kan ses i höst igen och erbjuda er liveopera i en sprillans nyrenoverad salong. I väntan på bättre tider har vi dykt ner i arkivet och hittat några filmade dokumentationer av de senaste årens succéer. Vi vill dela dem med er!

 

La Traviata

Kärlek, skam och död i tre akter

»Julia Sporsén är enastående i titelrollen...» Svenska Dagbladet

»Spritt språngande sopransuccé.» Expressen

»La Traviata är en ren njutning.» Södermanlands Nyheter/E-kuriren

Välkommen att se en filmad dokumentation av Verdis passionerade operadrama La Traviata. En kamp mellan konventionerna och det otillåtna, gränslösa. Musiken fångar den längtan vi alla bär på - att bli älskade och accepterade så som vi är. Nakna, bodybuildade, i mustasch, BH, med ridspön eller i helt vanlig galaklänning. Regi av Folkoperans konstnärliga ledare Mellika Melouani Melani.

Traditionellt har många lust- och maktrelationer varit förbjudna för kvinnor. I 1850-talets Paris, där La Traviata utspelar sig, växte en ny stadsbild fram där nya könsroller plötsligt blev möjliga. Borgerliga kvinnor som inte ville gifta sig kunde överskrida de gamla gränserna. På Folkoperan placeras huvudpersonen Violetta i samma begärssfär som mannen. De traditionella och stereotypa genusnormerna destabiliseras. Vi vill utmana både verket och publiken om de traditionella föreställningarna om manligt, kvinnligt och sexualitet.

Publiksuccén La Traviata sågs av 21 000 besökare på Folkoperan hösten 2015. Premiären skulle ha ägt rum i september 2014, men på grund av en stor vattenskada orsakad av ett skyfall sköts den upp ett helt år till den 16 september 2015. Den filmade inspelningen är från 28 oktober 2015.

I föreställningen förekommer nakenhet och gestaltning av handlingar av sexuell karaktär, något som skulle kunna upplevas besvärande för barn och känsliga personer i vår publik. Rekommenderad ålder från 12 år.

Ladda ner en förteckning över medverkande i La Traviata här.

Satyagraha

En opera i tre akter av Philip Glass

»Seriöst och vackert. Samarbetet med Cirkus Cirkör är en fullträff.« Dagens Nyheter

»Folkoperan presterar en formidabel, bokstavligen bländande föreställning.« Opus

»Nycirkus och opera ”gifter sig perfekt.« SVT Kulturnyheterna

Philip Glass hypnotiska opera Satyagraha gick för utsålda hus på Folkoperan i fyra säsonger och gästspelade i Göteborg, Köpenhamn och New York. Föreställningen är en samproduktion mellan Folkoperan och Cirkus Cirkör och regisserades av Cirkus Cirkörs konstnärlig ledare Tilde Björfors. I tre akter berättas om den unge Mahatma Gandhis tid i Sydafrika - den tid då han upptäckte Satyagraha, sanningens väg, det som skulle bli början på det vi kallar civilt motstånd.

Satyagraha framförs på sanskrit med en sammanfattande översättning till svenska. På scen ser vi operasångare, cirkusartister kör och orkester.

Satyagraha hade premiär på Folkoperan i Stockholm den 14 september 2016. 
Föreställningen filmades den 11 november 2016. 

Ladda ner en förteckning över medverkande i Satyagraha som en PDF här.

Stillbilderna i bildspelet högst upp på sidan är fotograferade av Markus Gårder.

Dokument