En opera om manlighet

Den 9 februari 2008 har Folkoperan premiär på operan Friskytten av Carl Maria von Weber i regi av Linus Fellbom. I rollistan märks Emma Vetter, Jan Kyhle och Johan Schinkler.

Bilder

Titta

Intervju med Linus Fellbom, regissör
Intervju med Joakim Unander, musikalisk ledare och dirigent.
Repetitioner #1
Repetitioner #2

Om Friskytten

Den 9 februari 2008 har Folkoperan premiär på operan Friskytten av Carl Maria von Weber i regi av Linus Fellbom. I rollistan märks Emma Vetter, Jan Kyhle och Johan Schinkler.

Friskytten har blivit något av Tysklands nationalopera, baserad på den tyska folksägnen om den svarte jägaren. Operan hade en succéartad urpremiär i Berlin 1821 men har inte spelats i Stockholm på närmare 60 år! Historien om den svarte jägaren har även inspirerat till musikalen Black Rider (Wilson/Waits/Burroughs) som spelades på Dramatens scen Elverket 1997.

I Friskytten finns allt som är typiskt för romantikens opera; folksaga, övernaturlighet, skogsromantik, muntra och skallande jägarkörer, naturmystik och gestaltande av människans inre själsliv.

I Folkoperans uppsättning blandas jägare med gastar och uppenbarelser i en miljö där naturen tagit över. Handlingen utspelar sig i en havererad civilisation svårt plågad av ett långvarigt krig. Vi möter Max och Agathe som är kära i varandra. För att de ska få gifta sig måste Max vinna en skyttetävling. Problemet är att han är en usel skytt.

Uppsättningen bearbetas och regisseras av Linus Fellbom. Han är en mycket eftersökt ljusdesigner som redan har hunnit med över 100 produktioner både i Sverige och utomlands. Han har senast varit aktuell med bland andra Figaros bröllop på Stockholms Stadsteater, Zarah på Folkoperan och Ett dockhem på Dramaten. Hösten 2005 debuterade han som regissör i Sympati för Djävulen på Strindbergs Intima teater och hösten 2006 regisserade han Rikard III för Riksteatern, båda blev stora kritiker- och publikframgångar. Friskytten blir Linus operaregidebut.

Emma Vetter gestaltar rollen som Agathe (Birgit Nilssons debutroll). Hösten 2006 sjöng hon Santuzza i Cavalleria Rusticana samt gjorde ett sensationellt inhopp som Sieglinde i Valkyrian på Kungliga Operan, en roll som hon återvänder till våren 2008.

Rollen som Max sjungs av Jan Kyhle. Våren 2007 sjöng han titelrollen i Parsifal på GöteborgsOperan. Tidigare har han framträtt som Siegmund i Valkyrian vid Edinburgh Festival, i Glasgow och i Manchester samt vid GöteborgsOperan och Den nye Opera i Danmark. Detta blir Jans första framträdande på Folkoperan.

Johan Schinkler gör rollen som Kaspar. Han har bland annat sjungit Daland i Flygande holländaren på GöteborgsOperan, Guernemanz i Parisfal av Wagner på Värmlandsoperan och Kommendören i Don Giovanni med Folkoperan på Confidencen.

Det nya sopranlöftet Susanna Stern från Operahögskolan sjunger rollen som Ännchen. Hon har nyligen tilldelats årets Jenny Lind-stipendium för 2008.

Modedesignern och stylisten Behnaz Aram gör härmed sin operadebut. Hon har tidigare designat kostymerna för baletterna Ossuarium och Degenerator på Kungliga Operan. Behnaz räknas av många som ett av våra stora designerlöften och vintern 2007 är hon aktuell med sin första egna kollektion för märket Whyred. En av Behnaz kreationer visas på frimärke i utgåvan Svenskt Mode.

Joakim Unander är musikaliskt ansvarig och kommer att dirigera föreställningarna. Han har etablerat sig som operadirigent både på GöteborgsOperan och Kungliga Operan och har tidigare dirigerat ett flertal operor på Folkoperan. Hösten 2007 är Joakim även musikaliskt ansvarig för den nyskrivna operan Zarah.

Lucas Svensson, som till vardags är husdramatiker på Dramaten, skriver ny talad dialog och bistår Linus med bearbetning av verket.

Lyssna

Handling

AKT I
Den unge jägaren Max och fursten Kunos dotter Agathe älskar varandra. Men Agathes far kan inte låta paret gifta sig utan att Max i enlighet med gammal sed och tradition lyckas bevisa sin duglighet i ett skytteprov. Max är dessvärre inte särskilt bra på att skjuta. Han lider ett svidande nederlag i en prickskyttetävling och blir häcklad av vinnaren, den rike bonden Killian.
Max lämnas ensam och förtvivlad, men Kaspar, en annan jägare, dyker upp och försöker övertala Max att följa med honom till den gasthärjade Vargklyftan vid midnatt för att där med hjälp av den Svarte Jägaren Samiel, gjuta sju så kallade frikulor. Sex träffar målet, men den sjunde styr Samiel dit han vill. Max ser ingen annan utväg än att stämma möte med Kaspar i Vargklyftan. När Max gått avslöjar Kaspar sina verkliga motiv. Han visar sig ha gamla ouppklarade affärer med Samiel, som nu Max kan komma till användning för att klara sig ur.

AKT II
Hemma hos Agathe råder stort tumult. En tavla har strax tidigare rasat ner i huvudet på Agathe och hon får hjälp att förbinda pannan av sin väninna Ännchen. Ännchen försöker muntra upp den oroliga och längtansfulla Agathe, men lämnar henne till slut ensam. Agathe saknar Max och spanar oroligt efter honom. Till slut dyker Max äntligen upp, men bara för att meddela att han måste gå igen, han har ju sitt hemliga möte med Kaspar vid midnatt. Max tar farväl av flickorna och beger sig ut i natten.

I Vargklyftan förbereder Kaspar kulstöpningen. Kaspar frambesvärjer Samiel och försöker förhandla med honom. Det visar sig att Kaspar sålt sin själ till Samiel och att hans frist löper ut redan nästa dag. Kaspar erbjuder Samiel Max själ i utbyte mot ytterligare en frist. Samiel ger ett tvetydigt svar, men Kaspar övertygas och Samiel försvinner.
Max dyker upp i Vargklyftan men varnas omedelbart av mystiska uppenbarelser. Han bestämmer sig ändå för att fortsätta och Kaspar och Max sätter igång med kulstöpningen. Naturens mörka krafter sätts i gungning och kulorna börjar ta form…

PAUS

AKT III
Max och Kaspar springer glatt runt i skogen och träffar allt de siktar på. Rykten om deras plötsliga träffsäkerhet börjar sprida sig och Max kallas till slut till Kuno för att avlägga det slutgiltiga skytteprovet.

Agathe som också nåtts av nyheterna om Max träffsäkerhet gläds åt det stundande bröllopet, men oroar sig ändå för att allt inte verkar ligga rätt till. Ytterligare ett illavarslande tecken får hon när hon öppnar asken som Ännchen och Brudtärnorna kommit med som skulle innehålla Bröllopskransen.

Så har stunden kommit för det avgörande skottet, provskottet. Alla har samlats för att se Max bevisa sin duglighet. Men Max och Kaspar har ju redan hunnit göra av med sex av de magiska kulorna. Endast den sjunde kulan återstår…