En familj - ett arv

I sommar går startskottet för ett samarbete mellan Folkoperan och Parkteatern. Sex augustikvällar i rad ges Gianni Schicchi av Giacomo Puccini, i regi av Folkoperans nya konstnärliga chef Mira Bartov.

Bilder

Om Gianni Schicchi

I sommar går startskottet för ett samarbete mellan Folkoperan och Parkteatern. Sex augustikvällar i rad ges Gianni Schicchi av Giacomo Puccini, i regi av Folkoperans nya konstnärliga chef Mira Bartov.

Kajsa Giertz, konstnärlig ledare för Parkteatern och Mira Bartov, ny konstnärlig chef för Folkoperan vill erbjuda stockholmarna opera under bar himmel på sommaren.

"Som konstnärlig ledare för Parkteatern hör det lite till min uppgift att bjuda på den oväntade upplevelsen. När tillfället kom att göra opera i parken tvekade jag aldrig", säger Kajsa Giertz.

Hon fortsätter:

"Parkteatern och Folkoperan har båda en ambition att nå bortom den förväntade publikgruppen, och här kan vi tillsammans åstadkomma det! Opera till folket!"

Varje kväll mellan den femte och tionde augusti ges Gianni Schicchi, en komisk opera i en akt av Giacomo Puccini i Vitabergsparken. Det blir Mira Bartovs regidebut som Folkoperans konstnärliga chef.

"Jag föll pladask för verket på grund av humorn i musiken och det färgstarka persongalleriet. Den här operan kan man ha kul med!" säger Mira om valet av verk.

"Opera är en kostsam konstform. I den bästa av världar vore kultur gratis och tillgänglig för alla, därför är också Parkteatern drömpartnern för Folkoperan. Vi får en chans att göra opera exklusivt för alla", fortsätter Mira.

Produktionsteam

Mira Bartov är utbildad vid Operahögskolans regiutbildning i Stockholm. Hösten 2006 regisserade hon Rigoletto av Verdi på Folkoperan. Mira har även översatt och skrivit egna operalibretton. Hösten 2008 är hon aktuell med Trollflöjten på Norrlandsoperan och hösten 2009 Pärlfiskarna av Bizet på Folkoperan.

Joakim Unander är musikalisk ledare och dirigent för Gianni Schicchi. Sedan debuten på Kungliga Operan 2002 har han etablerat sig som en av de mest intressanta unga dirigenterna i Sverige. Joakim har dirigerat ett flertal operor på Folkoperan, senast Zarah hösten 2007 och Friskytten våren 2008, för vilka han även var musikalisk ledare.

Jeremy Carpenter gör rollen som Gianni Schicchi. Efter att ha sjungit stora roller vid bl a Glyndebourne och Parisoperan, gjorde han Sverigedebut som Don Giovanni på Confidencen sommaren 2006, med nypremiär sommaren 2007. Framtida engagemang inkluderar Marullo i Verdis Rigoletto i Lille och Peter Mawell-Davies Martyrdom of St Magnus vid St Magnus Festival Edinburgh.

Rollen som Lauretta sjungs av Mia Karlsson. Mia tog examen på Operahögskolan 2005. Hösten 2006 gjorde hon Gilda i Verdis Rigoletto på Folkoperan i regi av Mira Bartov. Senast sjöng hon rollen som Olympia i Hoffmanns äventyr på Det Kongelige Teater 2007.

Mats Carlsson gör rollen som Rinuccio. På Folkoperan har Mats tidigare gjort roller som Romeo i Romeo och Julia 2005 och senast Hertigen i Rigoletto 2006. 2007 sjöng Mats rollen som Pinkerton i Madame Butterfly i Köpenhamn och Borgå. Samma år tog Mats emot Folkoperans vänners Soliststipendium och är den förste sångare som mottager Jussi Björlingsällskapets nyinstiftade pris 2008.

Ingrid Tobiasson gestaltar rollen som Zita. Sedan sin debut i rollen som Amneris i Aida på Folkoperan 1985 tillhör Ingrid Tobiasson en av Sveriges mest etablerade operasångerskor. Till Kungliga Operan kom Ingrid 1988 och som hovsångerska har hon sjungit en rad stora roller där och runt om i Europa.

Gianni Schicchi möjliggörs tack vare Kooperativa Förbundet (KF).

Handling

Den rike Buoso Donati ligger för döden i sitt hus och hans släktingar sörjer kring dödsbädden. Så fort han har dragit sin sista suck börjar de febrilt leta efter testamentet. Alla har sina motiv till varför de behöver pengarna. Rinuccio som är kär i Lauretta, men inte får gifta sig med henne för att hon är för fattig, hittar testamentet, och det visar sig att Buoso har skänkt allt till kyrkan.

Rinuccio föreslår att man skall sända bud efter Gianni Schicchi (Laurettas far), som kan finna på råd. Släktingarna motsätter sig idén eftersom de ogillar den illa beryktade Gianni Schicchi. Då Gianni Schicchi kommer med dottern Lauretta har han till att börja med inte den ringaste lust att hjälpa till, och först när Lauretta har övertygat honom om att hennes lycka hänger på att han gör det (“O mio babbino caro”), är han villig att undersöka testamentet.

När Gianni Schicchi förvissat sig om att ingen annan än familjen vet att Buoso är död kläcker han idén att han själv ska utge sig för att vara Buoso och skiva ett nytt testamente. Han tar plats i sängen och de sänder bud efter notarien. Plötsligt fjäskar hela familjen för Gianni Schicchi och de berättar för honom hur de tycker att han skall fördela arvet i det nya testamentet. Då notarien anländer tillkännager den förklädde Gianni Schicchi med svag röst sin sista vilja – att den mest värdefulla delen av arvet tillfaller hans gamle vän Gianni Schicchi.

Så fort notarien har gått rusar arvingarna på honom, men han påminner dem om att straffet för att man förfalskar ett testamente är avhuggning av höger hand och landsförvisning. Han kör ut dem ur huset, som nu tillhör honom och hans dotter Lauretta. Nu kan kärleksparet Rinuccio och Lauretta få varandra.