Jacques Offenbachs fantasifulla opera Hoffmanns äventyr i en bearbetad och annorlunda version med inslag av tango, klezmer och chanson, signerad Linus Fellbom spelas våren 2015 på Folkoperans scen. 

Historien, med libretto av Jules Barbier, är inspirerad av den verklige personen E.T.A. Hoffmann. Han var bland mycket annat illustratör, konstnär, författare och kompositör som efter ett mycket hårt och ganska kort liv dog på 1820-talet. Hans författarskap kom att bli en av grundstenarna i genren som idag kallas för den gotiska skräcklitteraturen. Kompositören Jacques Offenbach är känd som den parisiska operettkungen och Hoffmanns äventyr är hans enda opera. Han fick själv inte uppleva det färdiga verket på scenen då han avled några veckor innan urpremiären 1881 i Paris.

Regissör är Linus Fellbom. Han är en mycket etablerad ljusdesigner och scenograf med över 200 (!) teater- och operaproduktioner i Sverige och utomlands bakom sig. Som scenograf har han bland andra gjort La Bohème på NorrlandsOperan, L'Orfeo på Wermland Opera och Red in 3 för Stuttgartbaletten. Linus har tidigare regisserat Friskytten på Folkoperan samt Rikard III och Fordringsägare för Riksteatern. Hösten 2014 regisserade han Gudshjälmen för Riksteatern (även översättning, scenografi och ljusdesign) och Hans och Greta på Malmö Opera. Nyligen tilldelades han Medeapriset som ljusdesigner, ett pris som vill synliggöra och stärka intresset för scenkonst i Sverige.

- Hoffmanns äventyr är världens bästa opera. Den är full av deliriska fantasier, groteskerier och mardrömmar, men också brinnande kärlek, svartsjuka och ond bråd död. Och allt detta till den mest gudomliga musik... Vad mer kan man begära! Att få sätta upp det här makalösa verket är sannerligen en delirisk dröm som går i uppfyllelse. Idén att göra Hoffmann på det här sättet, kraftigt nerstruket och bearbetat, där vissa roller smälts samman och där också musiken bearbetas för att både kunna leverera originalets storslagna romantik i all sin prakt, men också att locka ut den i andra klangvärldar som klezmer, tango och chanson är något jag drömt om länge, säger Linus Fellbom.

Hoffmanns spritindränkta visioner ges fysisk form av den australiensiske scenografen och kostymören Dan Potra. Han har en lång rad spektakulära teater- och operaproduktioner världen över bakom sig. Dan arbetar också ofta med film, tv och storskaliga evenemang, bl.a. invigningen av OS i Sydney år 2000.

Musikarrangören Jonas Dominique bearbetar verket och låter Offenbachs musik möta andra musikgenrer i ett arrangemang för fyra solister, kör och musiker. 

Bilder

Kostymskisser av scenograf och kostymör Dan PotraKostymskisser av scenograf och kostymör Dan PotraKostymskisser av scenograf och kostymör Dan PotraKostymskisser av scenograf och kostymör Dan PotraKostymskisser av scenograf och kostymör Dan PotraKostymskisser av scenograf och kostymör Dan PotraKostymskisser av scenograf och kostymör Dan Potra

Titta

Hoffmanns äventyr
Linus Fellbom berättar om Hoffmanns äventyr
Kostymprovning till Hoffmanns äventyr
Dekoren till Hoffmanns äventyr
Masktillverkning till Hoffmanns äventyr

Lyssna

Handling

Ännu en kväll förbereder Nicklaus sin krog för öppning. När han slår upp dörrarna väller de törstiga gästerna in. Bland dem finns en som närmast vuxit ihop med möblemanget, Hoffmann, en lokal bedagad poet som mest håller sig för sig själv. Han gör några försök att hänga med övriga gästers muntra uppslag till sånger, men inspirerad av en blick från Stella, sångerska i krogens orkester, driver han ständigt iväg i sina egna tankar, minnen och fantasier.

En av gästerna, Lindorf, gör sig lustig över Hoffmann och hans, enligt Lindorf, pekoraldoftande poesi. I takt med tilltagande berusning börjar krogen förvridas. Inför Hoffmanns ögon tar hans minnen av forna äventyr mer och mer fysisk form och han försvinner iväg på en vindlande resa genom sina deliriska drömmar. Hans gamla förlorade kärlekar dyker upp en efter en; Olympia, Antonia, Giulietta. Eller är de alla tre en och samma kvinna? En sammansmältning av drömmar, minnen och en blick från en kvinna han bara iakttagit på avstånd i verkligheten?

Men plötsligt finns Lindorf där och verkar se till att allt går om intet. Varje gång. Till slut finner sig Hoffmann uppvaknad på Nicklaus krog, numera tom, och redo för stängning. Ännu en kväll på Nicklaus källare har förflutit …