I operan Julius Caesar skildras mötet mellan Kleopatra och Julius Caesar. Kleopatra använder sin list och sitt kön för att vinna Julius Caesars hjärta och den politiska makten. Den internationella allkonstnären Cisco Aznar, född i Spanien, står för regi, koreografi, scenografi och kostym i Folkoperans burleska och lekfulla tolkning av Händels barockopera.

Bilder

Titta

Folkoperans Julius Caesar miniserie. Del 1.
Folkoperans Julius Caesar miniserie. Del 2.
Folkoperans Julius Caesar miniserie. Del 3.
Folkoperans Julius Caesar miniserie. Del 4.
Folkoperans Julius Caesar miniserie. Del 5.

Om Julius Caesar

I operan Julius Caesar, som komponerades av Händel 1724, skildras mötet mellan Kleopatra och Julius Caesar år 48 f Kr. Kleopatra använder sin list och sitt kön för att vinna Julius Caesars hjärta och den politiska makten.

Den internationella allkonstnären Cisco Aznar, född i Spanien, står för regi, koreografi, scenografi och kostym i Folkoperans lekfulla tolkning av Händels barockopera. I en surrealistisk miljö med inslag av 1920-talskabaré leker rollfigurerna fram historien i gränslandet mellan liv och död, manligt och kvinnligt, gammalt och ungt. Opera blandas med konstformerna dans och film.

Cisco Aznar är konstnärlig ledare för danskompaniet Compagnie Buissonnière i Lausanne, Schweiz. Hans produktioner har visats på scener i Europa, Asien och Sydamerika. Han har tidigare regisserat operorna "Turandot" av Busoni för Operan i Dijon, Frankrike och "Dido och Aeneas" av Purcell för Operan i Lausanne.

Julius Caesar sjungs av Maria Sanner och Kleopatra av Tove Dahlberg. Övriga solister är Karolina Blixt, Josefine Andersson, Daniel Carlsson och Håkan Ekenäs. Förutom sångarna medverkar sex dansare och Folkoperans orkester. Musikalisk ledare är Joakim Unander.

Julius Caesar har premiär på Folkoperan den 8 februari 2012.
Spelas till och med 31 mars 2012.

Lyssna

Handling

Akt 1

• Caesar förföljer, den i inbördeskriget slagne, Pompejus till Egypten för att besegra honom.
• Pompejus fru Cornelia och hans son Sextus söker upp Caesar för att be om fred och försoning.
• I Egypten regerar Kleopatra tillsammans med sin lillebror Ptolemaios och de befinner sig i en maktkamp.
• Akillas, som är Ptolemaios general, vill imponera på Caesar och överlämnar den mördade Pompejus huvud till Caesar.
• Caesar blir förfärad över mordet på Pompejus.
• Akillas förälskar sig i Cornelia.
• Sextus kräver hämnd för sin döde far.
• Förklädd till en hovdam vid namn Lydia, söker Kleopatra upp Caesar. Hon ber om hjälp för Kleopatras - det vill säga sin egen - räkning för att ta makten i Egypten.
• Caesar blir tagen av den vackra hovdamen och utlovar hjälp.
• Caesar går på en mottagning i Ptolemaios palats. Cornelia och Sextus anländer för att hämnas Pompejus död.
• Sextus fängslas och Cornelia förs till Ptolemaios harem. Härskaren har visserligen lovat Cornelia åt sin trogne general Akillas, men han vill behålla henne själv.
• Caesars liv är hotat. Kleopatra avslöjar sin rätta identitet och varnar honom.
• Caesar går ut i strid och Kleopatra blir ensam kvar.

PAUS

Akt 2

• Akillas kommer till Ptolemaios harem och meddelar att Caesar har dött. Akillas vill ha Cornelia som belöning, men Ptolemaios vägrar. Sextus vill fortfarande hämnas sin fars, Pompejus, död. Akillas beslutar sig för att går över på Kleopatras sida.
• Kleopatra har tagit befälet över de romerska styrkorna för att hämnas Caesars död. Striden mellan henne och Ptolemaios slutar med att hon besegras och tillfångatas.
• Under striderna har Akillas blivit dödligt sårad. Sextus hittar honom. Akillas bekänner att det var han som högg huvudet av Sextus far, Pompejus, och han ångrar sig. Akillas överlämnar en ring till Sextus, som gör denne till befälhavare över hans soldater.
• Caesar har sett det hela. Han är inte död utan har legat gömd. Sextus ger honom ringen, Caesar ställer sig i spetsen för soldaterna, besegrar Ptolemaios styrkor och befriar Kleopatra.
• Sextus får sin hämnd. Han dödar Ptolemaios och befriar sin mor, Cornelia.
• Kleopatra kröns till drottning.

Historiska fakta

Julius Caesar och Kleopatra

Julius Caesar – född 100 f. Kr., död 44 f. Kr. Romersk fältherre, statsman, imperator, konsul, författare och driven talare. Han var skicklig i krigsföring och vann otaliga fälttåg för det romerska rikets räkning. Julius Caesars namn har gett upphov till ordet kejsare (se även tsar), liksom månaden juli (Julius). Han korrigerade kalendern, instiftade nytt system för folkräkning och lade grunden till det romerska kejsardömet.

Julius Caesar stred mot den tidigare sammansvurne Pompejus och besegrade honom 48 f. Kr. Tillsammans med sin fru Cornelia och sin son Sextus sökte Pompejus skydd i Egypten. Men den egyptiske regenten Ptolemaios förmyndarregering, bestående av bland andra soldaten Akillas, lät mörda Pompejus. Strax efter mordet anlände Julius Caesar till Egypten. Där träffade han Kleopatra och drogs in i tronstriden mellan syskonen Ptolemaios och Kleopatra. Pompejus son Sextus hämnades sin faders död genom att döda Akillas.

Kleopatra – född ca 69 f. Kr., död 30 f. Kr. Egyptisk drottning i det ptolemeiska riket, språkbegåvad (lärde sig nio språk) och bildad (studerade medicin, geometri och retorik). Kleopatra kämpade mot sina syskon om makten i Egypten. Hon drevs i landsflykt, bildade en armé och återvände till Egypten för att återta tronen. Med Julius Caesars hjälp besegrades brodern Ptolemaios och Kleopatra kunde återta makten i Egypten.

Julius Caesars och Kleopatras förbindelse resulterade i en son, Caesarion.

Julius Caesar återvände till Rom och ledde nya fälttåg. Han fick titeln imperator och lät sig senare utses till diktator på livstid. Julius Caesar adopterade sedan sin systerdotters son Octavianus. Kleopatra flyttade till Rom sommaren 46 f. Kr. I mars 44 f. Kr. mördades Julius Caesar av sammansvurna medlemmar i senaten.

Efter Caesars död bildades ett tremannavälde att styra över Rom. En av de styrande var Markus Antonius. Kleopatra och Markus Antonius blev ett par och gifte sig. Antonius lovade göra Egypten till ett självständigt rike igen och i gengäld hjälpte Kleopatra honom att utvidga det romerska riket österut. De fick tre barn som de utsåg till kungar och drottningar i olika länder i det romerska riket. Men Octavianus (senare känd som kejsar Augustus), som var en av de tre styrande i tremannaväldet, vägrade acceptera denna indelning av riket. Han förklarade krig mot Kleopatra och därigenom mot Antonius. Vid sjöslaget i Actium 31 f. Kr., och efter Octavianus erövring av Egypten, tog Antonius sitt liv. Kleopatra blev tillfångatagen och valde att ta sitt liv. Enligt legenden lät hon sig bitas av en orm.