Prisbelönta Farnaz Arbabi regisserar operan Konsuln av Menotti. Premiär på Folkoperan den 25 och 26 februari 2009 på Folkoperan.

Bilder

Titta

Konsuln trailer

Om Konsuln

Gian Carlo Menottis opera Konsuln är från 1950 och är lika aktuell i dag som då. Konsuln regisseras av prisbelönta Farnaz Arbabi och operan handlar om hur människor på flykt far illa. Magdas make flyr sitt hemland på grund av politisk förföljelse. Hon vill komma efter och vänder sig till svenska konsulatet för att få hjälp. Magda fastnar i en byråkratisk karusell av blanketter, stämplar och ändlös väntan. Ska hon nå frihetens land?

Farnaz Arbabi har tidigare regisserat bland annat Invasion! och Hedwig and the Angry Inch på Stockholms Stadsteater samt Utvandrarna på Riksteatern. I Vilhelm Mobergs Utvandrarna valde hon att låta Karl Oskar och Kristina vara invandrare i Sverige.

Samarbete med hjälporganisationer

Genom att samarbeta med hjälporganisationerna Amnesty, Ingen Människa är Illegal och Röda Korset (som finns närvarande i Folkoperans foajé under hela föreställningsperioden) ges publiken möjlighet att ställa frågor och engagera sig i flyktingars och papperslösas situation i Sverige och världen.

 

Lyssna

Handling

AKT I

Magda och John Sorel är aktiva i kampen mot hemlandets diktaturregim. En natt kommer John hem från ett politiskt möte. Han och hans kamrater har blivit angivna och polisen har skjutit honom i benet. John lyckas gömma sig innan polisagenten och hans män stormar in i hemmet. John bestämmer sig för att fly landet samma kväll och uppmanar Magda att gå till det svenska konsulatet för att söka visum till sig, deras barn och hans mamma (farmor). Han kommer att skicka meddelanden till henne genom Assan, glasmästaren.
På det svenska konsulatet sitter många människor och väntar på sin tur. En efter en lägger de fram sina omständigheter för konsulns sekreterare. Bland de sökande finns herr Kofner, Ryskan, Vera Boronel och Anna Gomez samt Magikern Nika Magadoff. Veckorna går och Magda beviljas inte något möte med konsuln. Hon hör inget från John och situationen blir alltmer desperat. Farmor oroar sig för barnet, som blivit apatiskt. En natt krossas fönsterrutan hemma hos Magda. Hon ringer Assan för att få nyheter om John. Assan berättar att John gömmer sig i bergen och inte har korsat gränsen ännu. Han väntar på att Magda ska ordna visumet. Det lilla barnet dör.

AKT II

Magda är tillbaka på konsulatet. Hon är nu så desperat att hon ifrågasätter konsulns existens. Sekreteraren går till slut med på att Magda ska få tala med konsuln, så snart hans viktiga besökare är klar. Besökaren visar sig vara polisagenten.
Flera dagar senare kommer Assan till konsulatet där Magda fortfarande väntar på att få träffa konsuln. Han berättar att John, som hört om det döda barnet, är på väg hem trots att han riskerar att arresteras. Magda skriver ett brev till John som hon ger till Assan, sen lämnar hon konsulatet. Strax därpå kommer John dit. Han är förföljd av polisen och blir, trots sekreterarens protester, arresterad inne på konsulatet. Sekreteraren lovar John att hon ska ringa och berätta det för Magda. Men Magda svarar inte. För att hindra John från att återvända hem för hennes skull tar hon sitt eget liv. Hon hör inte telefonen som ringer. Det är för sent.