Sanna Nyström

Sanna Nyström

Kostym

NAMN: Sanna Nyström

FÖDELSEORT: Göteborg (men uppväxt i Härnösand)

BOSTADSORT: Stockholm

UTBILDNING: Skräddare på Danmarks Tekniske Tillskärarakademi (DTTA) i Köpenhamn. Etnologi, Feministiska studier, Dräkthistoria på Uppsala Universitet. Data & Systemvetenskap på Stockholms Universitet. Textilkunskap på Ekeby Komvux Uppsala.

FEM PROJEKT/JOBB I URVAL: TV-serien Historieätarna säsong 1 och säsong 2, 2012-2014. Strindbergs Värld på Strindbergs Intima Teater 2011. Teaterkonstverket Fjäderbollen, Pollen, och Herr Ricardos Dödsshow 2012, 2009, 2006. Tribadernas Natt, Berns salonger 2007.

DRÖMROLL/PROJEKT/JOBB: Har många drömmar och inget specifikt. En historisk eller surrealistisk saga. En gripande historia eller ett viktigt budskap tillsammans med en spännande sammansättning av team och medverkande.

LA TRAVIATA FÖR MIG ÄR: Smäktande vacker musik, ett romantiskt kärleksdrama som är lika allmängiltig idag som när den skrevs.

FEST FÖR MIG ÄR: Skratt, dans och glada människor.

JAG BLIR RASANDE ÖVER: Rasism, sexism och diskriminering.

OM JAG BARA HADE NÅGRA MÅNADER KVAR ATT LEVA SKULLE JAG: Lägga all den tiden på mina tre barn. Leka, berätta sagor och kramas.

FÖR MIG ÄR OPERA: En vacker konstform.

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Jag vill ge publiken en vacker bild att titta på, samtidigt som kostymen ska smälta samman med respektive karaktär för att ge styrka till berättelsen.

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Att dyka ned i en historia med hull och hår, för att sedan komma ut på andra sidan med ett eget uttryck som passar in i scenbilden och regissörens vision.

HÄR HÄMTAR JAG INSPIRATION: I dräkthistorian och populärkulturen, gamla målningar och fotografier, haute couture visningar och filmer.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIG: www.sannanystrom.com