Stefan Axelsson

Fotograf: Sammy Annundsson

Doktor Grenvil

FÖDELSEORT: Brännkyrka församling i Stockholm. Född på Södra BB!

BOSTADSORT: Stockholm

UTBILDNING: Musikhögskolan i Stockholm, Solosångsklassen och Diplomutbildning. Operahögskolan i Stockholm.

FEM ROLLER/PROJEKT/JOBB I URVAL: Frank i Edgar av Puccini (2003), Michonnet i Adriana Lecouvreur av Ciléa (1994), Rambaldo i Svalan av Puccini (1988), Miller i Luisa Miller av Verdi (1986), titelrollen Kovaljoff i Näsan av Sjostakovitj (1985) på Ystadoperan.

DRÖMROLL/PROJEKT/JOBB: Det är ju egentligen hemligt… men nu får jag väl berätta då: Der Haushofmeister i Ariadne på Naxos av Richard Strauss. En underbart snorkig och vältalig karaktär. En riktig skådespelardröm som jag skulle älska att få gotta mig i!

LA TRAVIATA FÖR MIG ÄR: Ett klassiskt kärleksdrama som Verdi har givit en vidunderlig musikdräkt.

FEST FÖR MIG ÄR: Att få umgås med goda vänner över en vällagad middag. Att hinna njuta, prata och skratta och trivas tillsammans ett par steg ovanför vardagen, och att sedan sakta gå hem genom sta´n, rik på nya, fina minnen att ta fram när de behövs.

JAG BLIR RASANDE ÖVER: Maktmissbruk i alla dess former! Jag tål det inte!

OM JAG BARA HADE NÅGRA MÅNADER KVAR ATT LEVA SKULLE JAG: Försöka göra det mesta av min stund på jorden.

FÖR MIG ÄR OPERA: En oerhört fascinerande och rik möjlighet till känsloupplevelser. I sina bästa stunder en fantastisk, underbar förening av skådespel, musik och bildkonst. Som Richard Wagner uttryckte det:  Ett allkonstverk.

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Jag älskar den!  Utan publiken vore mitt arbete meningslöst. 

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Är att jag varje dag får gå till jobbet och glädjas åt det jag arbetar med. Allt ifrån att få utforska en ny text tillsammans med kreativa människor av alla de slag, till att kväll efter kväll få visa upp det färdiga resultatet, och förmedla upplevelser och känslor. Det är en sann fröjd!

HÄR HÄMTAR JAG INSPIRATION: Från alla människor som har ett brinnande intresse för någonting. De som ibland brukar kallas nördar. JAG ÄLSKAR ER ALLA! Jag odlar själv lyrstjärtsguppy i mina akvarier och gammaldags doftande rosor från artonhundratalet i min trädgård. Ni gör alla jorden till en rikare plats att vara på.