Lilla kören och f.d. Adolf Fredriks kammarkör bjuder in till ett klassiskt Luciatåg på Folkoperan.

Vintern 2016 framförde Lilla kören och f.d. Adolf Fredriks kammarkör en utsåld och bejublad konsert i Notre Dame i Paris. Närvarade gjorde bland andra Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Se samma konsert på Folkoperan på själva Luciadagen. Lucia, tärnor, stjärngossar och genuint Luciamys utlovas!

Musik ur programmet

Sankta Lucia
Godaftonsånger från åtta orter
Lusse Lella
Staffan i olika versioner
Stig in, Lucia
Veni Emmanuel
Det brinner en stjärna
Det är en ros utsprungen (Praetorius/Sandström)
Och mycket mer…

Dirigent: Pelle Olofson

Lilla kören

Lilla kören startades hösten 2005 av Pelle Olofson efter att han följt sin första årskull körelever genom studietiden på Adolf Fredriks musikklasser. När skolan tagit slut fanns det så mycket musik kvar att upptäcka, och de elever som ville fortsätta sjunga med Pelle bildade Lilla kören. Kören har sedan dess ingen koppling till Adolf Fredrik, utan har sångare med olika bakgrund. Inga utmaningar är för stora för Lilla, som har som främsta mål att sjunga den bästa körmusiken.

Kören drivs demokratiskt av sina medlemmar. Den är helt fristående och tillhör ingen skola, kyrka eller organisation, och är därför fri att utvecklas åt det håll som medlemmarna själva vill. En viktig del av Lilla körens utveckling består i att Pelle komponerar för kören, och Lilla har spelat in flera av hans stycken på skiva. Men i Lilla sjunger vi inte bara nyskrivet. Vi tycker om musik från alla tider, för i alla epoker och stilar finns ju någonting att upptäcka. Och det är det viktigaste för Lilla: att tillsammans få upptäcka all musik som finns kvar att sjunga. Lilla kören var senast med i Folkoperans uppsättning av Turandot, och har även medverkat i Hoffmans äventyr, Carmina Burana och Carmen Moves på Folkoperan.

F.d. Adolf Fredriks kammarkör

Adolf Fredriks kammarkör var en blandad kör öppen för elever på högstadiet (årskurs 7-9) på Adolf Fredriks musikklasser. Tidigare kammarkörssångare som gått ut nian får fortsätta att sjunga i kammarkören även på gymnasiet om de vill. Kören startades hösten 2012 av Pelle Olofson och Fredrik Winberg, som är musiklärare på AF. Här får särskilt intresserade sångare ytterligare en utmaning i sin körsång, i mindre grupp blir det egna ansvaret större. Musikvalet är också lite mer krävande. Våren 2016 tog vi oss an vår största utmaning hittills, då vi var scenisk kör i Folkoperans uppsättning Carmen Moves. Kören tävlade i juli detta år i den internationella körtävlingen i Florens och vann där 1:a pris i Vuxen kör, Ungdomskör, Nutida musik och Tidig musik. Kören fick också pris för bästa framförande av ett Italienskt verk och Grand Prix (bästa kör).