Se Puccinis operaklassiker Madame Butterfly i modern japansk miljö i mötet mellan tradtitioner och drömmar om framtiden.
Passa på! Sista föreställningen sista november.

Bilder

Titta

Om Madame Butterfly

Hösten 2011 ger Folkoperan operan Madame Butterfly av Puccini i regi av Katharina Thoma från Tyskland. Tillsammans med scenografen och kostymören Julia Müer och ljusdesigner Olaf Winter har hon skapat ett scenrum för Madame Butterfly i en modern japansk miljö.

Handlingen utspelar sig i modern japansk miljö i mötet mellan traditioner och drömmar om framtiden. Ett bröllop arrangeras mellan den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton och den unga kvinnan Butterfly. Butterfly längtar efter ett annat liv i en annan kultur. Men det blir inte som hon tänkt sig.

Katharina Thoma har tidigare regisserat operan "Vanessa" av Barber på Malmö Opera och "La Finta Giardiniera" av Mozart på Oper Frankfurt. Bland framtida engagemang kan nämnas produktioner på både Oper Frankfurt, Dortmund Theater och Glyndebourne Festival.

Musikalisk ledare är Per-Otto Johansson. Han har dirigerat en rad operor på Malmö Opera såsom bland andra "Maskeradbalen", "La Bohème" och "Dead Man Walking". Han har dirigerat bland annat "La Bohème" på Wermland Opera och "Trollflöjten" på Den Jyske Opera i Köpenhamn dit han återvänder våren 2011 för att dirigera "Barberaren i Sevilla".Han är även förste kapellmästare vid Theater Vorpommern i Tyskland.

Lyssna

Handling

Första akten
Den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton tänker gifta sig med en japanska. Äktenskapet har arrangerats av äktenskapsmäklaren Goro, som också har skaffat en bostad till Pinkerton och mot betalning tar hand om alla formaliteter. Till den nya bostaden kommer konsuln Sharpless som är den ende amerikanske bröllopsgästen. Han varnar Pinkerton för följderna av det här lättsinniga giftermålet – men Pinkerton viftar bort det hela och säger att han en dag ändå kommer att gifta sig med en ”äkta” amerikanska.
Bruden Cio-Cio-San, kallad Butterfly, anländer med sina väninnor. Alla är upprymda, Cio-Cio-San gläder sig åt sitt bröllop. Hon förklarar att hon måste arbeta som geisha för att kunna försörja sin familj – hennes far har på grund av en hederssak tagit sitt liv (på traditionellt japanskt vis). Butterfly längtar efter ett annat liv i en annan kultur. Hon vill göra allt för att behaga Pinkerton och bli lycklig med honom, det är det enda som är viktigt för henne.
Hennes släktingar anländer och gör sig lustiga över Pinkerton, som i sin tur gör sig lustig över dem. Vigselceremonin är snabbt över och plötsligt dyker Cio-Cio-Sans farbror, en gammal präst, upp. Han beskyller henne för att ha övergivit sin kultur och vill inte veta av henne. Hela familjen lämnar upprört bostaden och Butterfly stannar ensam kvar med Pinkerton.
Bröllopsnatten inleds mellan de nygifta som egentligen knappast känner varandra. Men de forcerar fram sin passion och kastar sig utan hänsyn till varken varandra eller vad de kan förlora in i det nya äventyret.

Paus

Andra akten
Tre år senare. Pinkerton lämnade kort efter bröllopet landet och återvände till Amerika. Butterfly sitter sedan dess hemma och väntar på att han ska komma tillbaka. Väninnan Suzuki beklagar sig över deras fattiga och hopplösa tillvaro, men det berör inte Butterfly. Hon har en vision om Pinkertons återkomst och vill bara vänta. Konsuln Sharpless kommer – för första gången sedan bröllopet – till Butterfly. Han vill lämna ett meddelande från Pinkerton men hon låter honom inte komma till tals. Goro dyker upp med den rika japanen Yamadori som absolut vill gifta sig med Butterfly. Hon hånar honom och förklarar att hon fortfarande är bunden i äktenskapet med Pinkerton, något som ingen annan egentligen tror på.
När de båda japanerna har gått läser Sharpless äntligen upp brevet från Pinkerton för Butterfly. Där står det att han kommer att komma tillbaka men Sharpless lyckas inte läsa klart brevet. Han konfronterar Butterfly med möjligheten att Pinkerton inte återvänder till henne. Butterfly hämtar en litet barn från rummet intill: hennes och Pinkertons gemensamma son som ingen känner till. Sharpless lovar att berätta för Pinkerton om barnet.
Goro, som har baktalat Butterfly i grannskapet, ställs till svars av Suzuki och dödas nästan av Butterfly. Knappt har hon kastat ut honom så hör de kanonerna i hamnen som signalerar ankomsten av ett amerikanskt fartyg. Butterfly är övertygad om att Pinkerton är på väg tillbaka till henne och börjar yr av glädje att pynta bostaden. Hon gör i ordning sig själv och barnet och sätter sig tillsammans med Suzuki och väntar på hans ankomst.

Tredje akten
Butterfly har väntat hela natten men Pinkerton har inte kommit. Suzuki övertalar henne att ta barnet och gå och lägga sig. När Butterfly har gått dyker Sharpless och Pinkerton upp i bostaden tillsammans med en kvinna – Pinkertons amerikanska fru Kate. De vill med Suzukis hjälp övertala Butterfly att överlämna barnet till Pinkerton och hans nya fru så att det med bättre villkor kan få växa upp i Amerika. Pinkerton blir för första gången medveten om sitt svek men är inte i stånd att möta Butterfly utan flyr när han hör hennes röst.
När Butterfly kommer in vill först ingen säga henne sanningen, men hon förstår att den främmande kvinnan är Pinkertons nya fru och att man vill ta hennes barn ifrån henne. Hon säger inte emot utan begär bara att få en halvtimme för att ta farväl. När hon lämnats ensam tar hon den traditionella dolken, som även hennes far använde för att ta sitt liv, och begår harakiri – ”att dö med heder, när man inte längre kan leva med heder”.