Dan McLellan

Fotograf: Jonas Backlund

Silvano

FÖDELSEORT: Karlskrona

BOSTADSORT: Göteborg

UTBILDNING: Klassisk sång på Birkagårdens Folkhögskola i Stockholm, operakandidat på Högskolan för scen & musik i Göteborg.

FEM ROLLER I URVAL: I höst kommer jag spela Guglielmo i Così fan tutte av Mozart på Högskolan för scen & musik (2012), rollerna l’arbre, un chiffre, le fauteuil och un pâtre i L’enfant et les sortilèges av Ravel på Högskolan för scen & musik (2012), Nonancourt i Den florentinske stråhatten av Rota på Högskolan för scen & musik i Göteborg (2011), Leporello i utdrag ur Don Giovanni av Mozart på Nybrokajen 13 (2010), Ensemble i Barberaren i Sevilla och Così fan tutte, båda i Karlskrona skärgård (2001/2002).

DRÖMROLL: För tillfället är det Rodrigo i Don Carlo. När jag blir äldre- Michele i Il Tabarro. Borde säga Escamillo i Carmen, för Carmen är min mammas favoritopera och hon skulle börja gråta så mycket, men vill helst av allt sjunga i Valkyrieritten så jag säger Brünnhilde.

SÅ SKULLE JAG ISCENSÄTTA MIN EGEN DÖD: Den ständiga frågan… Lost at sea tror jag.

MITT FARLIGASTE BEGÄR: Det till vinet och killarna.

MITT BÄSTA MASKERADMINNE: Är nog när min kompis Evelina klädde ut sig till Peter Mertes, den rödbrusige gubben som pryder Burgherrn Domkellerstolzs vintetra. Väldigt kul.

FÖR MIG ÄR OPERA: Övernaturlig, gudalik styrka och skönhet.

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Börjar bli bättre. Vi gillade inte varann först. Sen gillade publik mig och nu börjar jag älska publik.

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Att man får spela ut de extrema och bisarra känslor som man annars inte hade fått tillfälle att ens uppleva. Plus att jag tänker mig att man får sova en timme extra på morgonen.

DET HÄR INSPIRERAR MIG JUST NU: Bland annat kärleken och sommaren, men även min klasskompis Erik. En sjuk naturbegåvning som har en fantastisk attityd till sången och skådespeleriet. Håller man sig nära honom så lär man sig alltid ett och annat.

Datum för medverkan

måndag, juni 24, 2013