Joshua Sofaer

Regi

NAMN: Joshua Sofaer

FÖDELSEORT: Cambridge, England

BOSTADSORT: London, England

UTBILDNING: Bristol University (1993), Central Saint Martins College of Art & Design, London (1994-1997),  Fil.dr. Dartington College of Arts, University of Plymouth (2005).

ROLLER/PROJEKT/JOBB I URVAL: The Improbability Drive, Berliner Festspiele, Foreign Affairs, Berlin (2013). Object of Love, The Greatest of All is Love? Wäinö Aaltonen Museum of Art, New Performance Turku, Åbo (2013). Operahjälpen, Opera Showroom, Folkoperan, Stockholm (2012). Viver a Rua, NEC, FITEI, Portugal (2010-2011). Rooted in the Earth, London (2009) (Vinnare av The Bank of America CREATE Art Award). 

DRÖMJOBB:  Jag har alltid velat regissera en opera, så kanske detta är det. 

MATTEUSPASSIONEN FÖR MIG: Matteuspassionen är i musik vad Shakespears Hamlet är för teater. En av tidernas absoluta storheter inom kultur. 

HAR NÅGON OFFRAT NÅGOT FÖR DIG? Min syster och jag växte upp med vår far. Jag har förstått att han satte plikten före sin lust. Han gjorde det han kände att han var tvungen att göra.  

GRÄNSEN MELLAN PRIVAT OCH PERSONLIGT: Det finns en del, kanske t o m många, saker vi vill hålla privata. Men när vi väljer att dela våra berättelser, speciellt de smärtsamma, kan detta ofta hjälpa både oss själva och andra. 

DET HÄR DELAR VI MÄNNISKOR: Generellt sett delar vi människor det som är socialt accepterat. Ibland måste vi våga korsa gränsen för det accepterade. 

TIPS PÅ EN BRA SJÄLVBIOGRAFI: Min doktorsavhandling handlade just om självbiografier så jag kan ge många förslag här. Om jag skulle välja endast en så skulle det dock vara Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Detta är ju egentligen en roman och inte en självbiografi men Proust ger ut så mycket av sig själv i den att det är omöjligt att inte ta del av hans livshistoria genom den. 

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Jag väljer att lita på publiken. Jag har tro om att de vill leverera.  

DET BÄSTA MED MITT YRKE: Det är så varierat. Jag kan jobba på en konstgalleri den ena dagen, ett museum nästa dag och i ett operahus dagen därpå. Det är fantastiskt!

HÄR HÄMTAR JAG INSPIRATION: Sanna historier, berättade av människor som upplevt dem. 

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIG: www.joshuasofaer.com