Carl Unander-Scharin

Tenor

NAMN: Carl Unander-Scharin

FÖDELSEORT: Stockholm

BOSTADSORT: Stockholms Skärgård och Vasastan

UTBILDNING: Adolf Fredriks Musikklasser, Musikhögskolan, Operahögskolan och KTH - samtliga i Stockholm

JOBB I URVAL: Som tenorsolist: Don José i Parkteaterns uppsättning av Carmen (2002), Nadir i Folkoperans uppsättning av Pärlfiskarna (2009), Tamino och Almaviva på Kungliga Operan (2000-2010), Faust i Faust och Helena av Lili Boulanger på Malmö Opera (2015), The Electronic Tenor i egna uppsättningar och konserter; Evangelistpartiet i Bachs passioner. Som tonsättare har jag skrivit musik till ett antal operor, oratorier, körverk och interaktiva projekt, såsom: Tokfursten (1996), Loranga Masarin och Dartanjang (2006), Robocygne (2010) och The Elephant Man (2012).

DRÖMPROJEKT: Nästa projekt är alltid det mest spännande jag tagit för mig.

MOZARTS REQUIEM FÖR MIG ÄR: Skrämmande vackert

MIN RELATION TILL BARN: Jag brukar tänka på min farfar, Lars-Philip, som alltid behandlade alla barn lika - och som de tänkande, kloka och inkännande individer som varje barn är. Ett förhållningssätt som känns rätt även gentemot vuxna, gamla, djur och natur.

VIKTIGAST I LIVET ÄR: Omsorgen om livet

SÅ SER JAG PÅ FRAMTIDEN: William Blake skrev på 1700-talet: "We are the dreamers of our own future". Något jag tolkar som att framtiden är något vi själva formar genom våra drömmar och visioner - om just framtiden. Därför är det så viktigt att vi ägnar oss åt konst, åt hållbar utveckling och åt gemensamma drömmar om en god framtid.

FÖR MIG ÄR OPERA: En ofta missförstådd konstform i och med att man blandar ihop formatet med innehållet. Opera är i sin ursprungliga form liten i formatet men full av innehåll. Men vi låter oss ofta dras med i vår längtan efter de stora överväldigande produktionerna vilket lätt leder till att det konstnärliga innehållet blir lidande eller eftersatt.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIG: www.electronic-opera.com