Henriikka Gröndahl

Porträtt Henriikka Gröndahl

Sopran

NAMN: Henriikka Gröndahl

FÖDELSEORT: Åbo, Finland

BOSTADSORT: Bromma, Stockholm

UTBILDNING: Guildhall, London och Royal Conservatoire of Scotland, Glasgow

ROLLER I URVAL: Mimi och Donna Elvira på Scottish opera, Musetta, Nannetta, Pamina och Julia på Göteborgsoperan, Musetta och Prinsessan i Barnet och spökerierna på Kungliga operan, 5:e Magd på Liceu.

DRÖMROLL: Mimi, Desdemona och Tosca i framtiden

MOZARTS REQUIEM FÖR MIG ÄR: Ett verk som funnits i mitt musikaliska medvetande väldigt länge. I verket finns all tyngd, sorg, allt raseri men även den skönhet och försoningens ljus som jag kopplar till döden. För mig är det ett av historiens starkaste och vackraste verk.

MIN RELATION TILL BARN: Som mamma till Elsa och Sixten vet jag att barnen vi fått är större än livet självt. Inget blir som det var innan de kom, det är både ett offer och en gåva. Barnen är som ett testamente av kärlek, delar av oss som fortsätter in i framtiden - vem vet hur långt?

VIKTIGAST I LIVET ÄR: Att älska. Att tala med varandra, att lyssna, att se varandra och att förlåta. Att respektera varandra och världen omkring oss och att försöka göra gott. Att hjälpa och att inte förstöra.

SÅ SER JAG PÅ FRAMTIDEN: Jag tänker på framtiden med en blandning av bävan och förhoppning. Jag önskar att stora företag fick in mer hållbarhet, miljö och rättvisetänk i sina stadgar, trots att produktionskostnaderna skulle stiga med några kronor. Jag tror samtidigt på utveckling som leder oss ut ur miljökatastroferna vi varit med om att skapa; en medvetenhet följer med utvecklingen globalt, och genier som Teslas skapare kan hjälpa världen med nya lösningar på gamla problem.

FÖR MIG ÄR OPERA: Mitt livselixir. Det är något jag älskat sedan jag var fem år gammal, och är det som får huden att knottra sig, blodet att pulsera och själen att flyga för mig.

MITT FÖRHÅLLANDE TILL PUBLIKEN: Idag älskar jag den. Jag behöver den för att få berätta det jag vill förmedla, och det finns få saker som är så intima som när jag känner att jag har publikens fulla uppmärksamhet och nyfikenhet, och jag kan öppna portarna och dela med mig av varje millifiber av det jag har att förtälja.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIG: www.henriikkagrondahl.com