De flesta känner igen den vackra musiken, men få har sett operan. Nu äntligen kommer chansen! Människans jakt på lycka kommer det att handla om på Folkoperan i höst då Mira Bartov regisserar operan Pärlfiskarna av Georges Bizet.

Bilder

Titta

Pärlfiskarna - om jakten på lycka

Om Pärlfiskarna

De flesta känner igen den vackra musiken, men få har sett operan. Nu äntligen kommer chansen! Människans jakt på lycka kommer det att handla om på Folkoperan i höst då Mira Bartov regisserar operan Pärlfiskarna av Georges Bizet. Premiärer den 16 och 17 september 2009 med dubbla sångarlag.

Med Pärlfiskarna gör Mira Bartov sitt första regiuppdrag på Folkoperans scen sedan hon tillträdde som konstnärlig chef 2008.

– Pärlfiskarna är en romantisk opera som har hamnat i skuggan av Bizets mest kända verk, Carmen. Det är en gripande historia med förföriskt vacker musik. Den utspelar sig vid ruinerna av en civilisation och skildrar en brytningspunkt, då gamla värderingar kastas omkull och behovet av nya uppstår. Pärlfiskarna är en tidlös saga om människans eviga jakt på lycka och mening, säger Mira Bartov.

Pärlfiskarna uruppfördes på Théâtre-Lyrique i Paris 1863 och hade premiär på Kungliga Operan 1913. Det mest kända stycket ur operan är kanske duetten som i mångas minnen lever kvar som en av tidernas största operahits i en inspelning med Jussi Björling och Robert Merrill från 1950.

Fria publikintroduktioner på Folkbaren

I höst återinför Folkoperan sina populära publikintroduktioner.
30 minuter före föreställningens början är du välkommen att köpa ett glas vin på Folkbaren och höra någon av de medverkande i Pärlfiskarna berätta om föreställningen.

Pärlfiskarnas handling i korthet

Zurga blir vald till ledare för ett folk som lever på myten om en stor pärla som ska ligga dold på havets botten. För denna pärlas skull offrar människor sina liv. Medan pärlan ska bära med sig den högsta lyckan har kärleken förlorat sitt värde och blivit näst intill förbjuden.

Folket styrs av rädsla för naturen, som visar sig allt mer våldsam. Med böner och sång försöker man stilla naturens vrede, driva bort all ondska och återuppväcka hoppet om en ljus framtid.

Två människor ställer sig utanför civilisationens lagar, villiga att offra sina liv för kärleken, Nadir och Leila. Men de möter motstånd från Zurga som också älskar Leila, är bästa vän med Nadir, och måste leda sitt folk genom att upprätthålla myten om pärlan.

Bli medlem i Folkoperans Facebookgrupp och chatta direkt med oss.

Lyssna

Handling

Det var en gång två pojkar som var bästa vänner, de var oskiljaktiga som bröder. En dag förälskade de sig i samma flicka. Då tog vänskapen slut. Flickan, Leila förälskade sig i den ena och då blev den andre ond. Han blev ond över livets orättvisa och gjorde allt som stod i hans makt för att skilja de älskande åt. Han tvingade sin vän att svära en vänskaps ed och att lova att ge upp sin kärlek. Eden svors, men de skiljdes som ovänner. Nadir, som svor att ge upp kärleken, bröt omedelbart sitt löfte och gav sig ut i världen för att leta reda på Leila. Zurga fyllde tomrummet efter den förlorade vänskapen och obesvarade kärleken med maktens sötma och gjorde sig till härskare över ett helt folk. Leila beslöt sig för att ägna sitt liv åt att hjälpa människor att söka det goda.

20 år senare

AKT I
Zurga styr sitt folk med järnhand med hjälp av myten om en pärla, som ska vara nyckeln till all världslig lycka. Men naturen har blivit våldsam, och människan är inte längre herre över den. Därför har Zurga kallat dit en av naturens döttrar, en okänd kvinna som ska komma för att be för folket, inge dom hopp, driva bort all ondska och stilla naturens vrede. Då återvänder Nadir efter många, långa ensamma år i öknen. De forna vännerna försöker förnya sin vänskap men fastnar i minnen från det förflutna och drömmer sig tillbaka. De väcks ur sina minnen av den okända kvinnans ankomst. Det dröjer inte länge förrän Nadir känner igen sin ungdoms kärlek. Leila känner också igen Nadir, just som hon står i beredskap att avge sitt löfte om att avstå ifrån kärlek och vänskap för folkets skull.

AKT II
Nadir söker upp Leila i hemlighet. Hon försöker få honom att lämna henne åt sitt öde, annars riskerar de båda att straffas med döden. Men Nadir ger sig inte, och de inser båda att de är villiga att offra allt för sin kärlek. Leilas andliga följeslagare, Nourabad blir den som avslöjar dom. Han kallar på folket och väcker deras vrede över brottet som har begåtts. Folket kräver att paret ska straffas med döden, men då ingriper Zurga. Han tillrättavisar folket för att ha förbigått sin valda ledare och står just i beredskap att skona Nadir och Leila, när Nourabad tvingar Leila att ta av sig slöjan. När Zurga känner igen Leila rasar hans värld samman och han dömer dom båda till döden.

AKT III
Leila söker upp Zurga för att be honom skona Nadirs liv. Då bekänner Zurga att han också har älskat henne sedan ungdomen. Leila förbannar Zurga för hans själviska motiv och svartsjuka. Nourabad, som nu har tagit över makten, kallar folket på plats för att verkställa dödsdomen. Då kastar sig Zurga för Leilas fötter, och i det ögonblicket inser hon, att han var den pojke som hon en gång räddat livet på. Leila ger tillbaka det smycke som Zurga den gången gav henne som tack. Zurga inser att det nu är han som står i skuld till Leila. För att hjälpa Nadir och Leila att fly startar Zurga en eldsvåda. När Nourabad och folket flyr i panik passar Nadir och Leila på att ta sig därifrån. Men Nourabad och folket återvänder när de inser att de blivit förrådda. Då har Zurga redan druckit av vattnet, som är giftigt. Han offrar sitt liv så att Leila och Nadir kan börja om på nytt. Kvar står folket med en ny och ännu mer despotisk härskare framför sig.

Ladda ner handlingen som PDF

Dokument