En förortsmässa

Gästspel på Folkoperan. Pax Vobiscum är ett sceniskt verk för kör och liten instrumentalensemble. Det skrevs av Peter Gullin 1995 efter texter av Kristina Lugn. Verket framförs för första gången i sin helhet i februari 2018 på Folkoperan i Stockholm.

Pax Vobiscum är en mässa över människor som göms undan, som gömmer sig från sig själva. De sjuka, ensamma och kärlekstörstande, som förträngt både skam, förödmjukelse och längtan, får här en plats i ljuset. De bryter sig ut och konfronterar sin verklighet, sina minnen och sina medmänniskor. Verket framförs sceniskt av Lilla kören under ledning av Pelle Olofson. Regissör är Lotta Lindqvist.

“Det är olikt all annan musik - på samma gång friskt och vackert som fult och skrämmande. Musiken rör sig fritt mellan genrer som konstmusik, populärmusik, jazz, folkmusik och elektroakustisk musik”, säger Pelle Olofson, dirigent och initiativtagare till uppsättningen.

Olofson fortsätter:

”Texterna är trollbindande och handlar om oss människor, lyckade eller inte lyckade, lyckliga eller inte lyckliga, ensamma eller inte ensamma, som bor i en fiktiv förort.”

Pax Vobiscum beställdes av Peter Gullin för att göras med hans ensemble på turné i Sverige hösten 1995. Tanken var att ensemblen skulle samarbeta med olika amatörkörer runtom i landet, men den svåra musiken, som dessutom bara fanns nedskriven för hand, blev en för stor utmaning för de tilltänkta körerna. I ett försök att underlätta för körerna spelades verket in av Radiokören.

Läs mer om Pax Vobiscum

Lilla kören

Lilla kören startades hösten 2005 av Pelle Olofson efter att han följt sin första årskull körelever genom studietiden på Adolf Fredriks musikklasser. När skolan tagit slut fanns det så mycket musik kvar att upptäcka, och de elever som ville fortsätta sjunga med Pelle bildade Lilla kören. Kören har sedan dess ingen koppling till Adolf Fredrik, utan har sångare med olika bakgrund. Inga utmaningar är för stora för Lilla, som har som främsta mål att sjunga den bästa körmusiken.

Kören drivs demokratiskt av sina medlemmar. Den är helt fristående och tillhör ingen skola, kyrka eller organisation, och är därför fri att utvecklas åt det håll som medlemmarna själva vill. En viktig del av Lilla körens utveckling består i att Pelle komponerar för kören, och Lilla har spelat in flera av hans stycken på skiva. Men i Lilla sjunger vi inte bara nyskrivet. Vi tycker om musik från alla tider, för i alla epoker och stilar finns ju någonting att upptäcka. Och det är det viktigaste för Lilla: att tillsammans få upptäcka all musik som finns kvar att sjunga.

Pelle Olofson, Dirigent

År 1984 tog Pelle Olofson examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm efter att ha studerat för bland andra Hans Eklund och Sven-David Sandström. Åren 1984–2000 arbetade Olofson främst som sångare i Svenska Radiokören, Eric Ericsons kammarkör samt på operascener över hela Sverige. Olofson var medlem i Radiokören i över 20 år. Utöver detta har han komponerat körmusik, filmmusik, kammarmusik, elektroakustisk musik och orkestermusik. Olofson har arbetat med att arrangera barnkonserter med både Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

År 2000–2017 arbetade Olofson som dirigent och musiklärare på Adolf Fredriks musikklasser, Sveriges äldsta och mest välkända körskola med 1080 genom provsjungning utvalda elever. Under dessa år komponerade han mycket musik för skolan och dess elever. År 2005 startade Olofson Lilla kören med gamla elever från Adolf Fredriks musikklasser.

Jonas Grumstedt, Kontrabas

Jonas Grumstedt är en frilansande kontrabasist och gitarrist från Skövde, numera bosatt i Stockholm. Han började sin karriär på Bollnäs folkhögskola för studier i jazz- och klassisk musik. Därefter bar det av till en fyra år lång musikerutbildning på Kungl. Musikhögskolans jazzinstitution.

Mikael Emilsson, Saxofon

Mikael Emilsson studerar sitt sista år på Kungl. Musikhögskolans jazz-linje som saxofonist. Han har arbetat professionellt som både basist och saxofonist och uppehåller sig nu som frilansmusiker i Stockholm.

Niklas Fite, Gitarr

Niklas Fite är gitarrist och jobbar inom jazz och fri improvisation. Han är baserad i Stockholm men har även varit verksam i bland annat Berlin och London. Bland musiker som Fite har jobbat med finns t.ex. Fredrik Ljungkvist, Tristan Honsinger, Phil Minton och Connie Crothers. Utöver musicerandet arrangerar han också konserter i konsertserien "Oasen" och med föreningen FRIM.

Lotta Lindqvist, Regissör

Lotta Lindqvist är regissör, scenretoriker och operasångerska. Hon är även konstnärlig ledare för operasällskapet Opera Giraff. Lindqvist har gjort roller som Tatiana, Violetta, Tosca, Aida, Donna Anna, Donna Elvira, Mimi, Grevinnan, Rosalinda och Ulrika i Maskeradbalen. Hon har bl.a. varit anställd vid Folkoperan, Spaghettioperan Regina, Opera på skäret, Ljusterö operafestival, Baden-Baden Festspielhaus, Chatelet i Paris. Hon har regisserat otaliga operashowprogram, helaftonsoperor som Maskeradbalen och Boheme, samt även clownföreställningar och musikal. Lotta är även verksam som scenspråklärare, retorikcoach och sångpedagog.

Helena Lambert, koreograf

Helena Lambert är frilansande koreograf, rörelseinstruktör och utövande scenkonstnär inom dans och fysisk teater. Hon producerar föreställningar, undervisar, föreläser, leder kurser och workshops om rörelse, kroppslig utveckling och sceniskt uttryck.

Dela: