Leif Aruhn-Solén

Gandhi

Födelseort: Stockholm

Bostadsort: Malmö

Utbildning: Klassisk Sång, Musikerprogrammet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vocal Performance, Artist Diploma på Oberlin College i Oberlin, Ohio, USA.

Fem roller i urval: Rinaldo i Armida av Haydn på  Pinchgut Opera i Sydney (2016), Decio i Ottone in villa av Vivaldi på Copenhagen Opera Festival (2014), Dido i Dido & Aeneas av Purcell på Utomjordiska/Göteborg Baroque (2014), Don Ramiro i Askungen av Rossini på Kungliga Operan (2009) och Atis i Les Paladins av Rameau på Théâtre du Châtelet (2006).

Drömroll: Efter mer än 20 år i branschen är det viktigaste för mig att musiken berör, att de konstnärliga idéerna är spännande och att man arbetar med trevliga kollegor. Satyagraha på Folkoperan uppfyller allt detta och är därför ett drömjobb.

Philip Glass musik för mig: Har älskat minimalismen sedan studietiden på Kungliga Musikhögskolan. Det är något i det repetitiva med gradvisa förändringar som talar till mig.

Då testar jag mina gränser: Varje gång jag står inför en publik. Det svåra måste verka enkelt, det inövade måste kännas spontant.

Så får vi fred på jorden: Även om det för närvarande går mörka, obehagliga strömningar genom världen, lever vi i en fredligare, mindre våldsam värld än någonsin förr. Vi måste fortsätta att stödja kvinnors rätt till utbildning i hela världen. Jag tror att nyckeln till fred ligger i att den kvinnliga halvan av jordens befolkning får mer att säga till om.

Detta hantverk är jag bäst på: När jag spelar min IMBA Rogue i World of Warcraft är jag väldigt bra på Engineering.

Mitt förhållande till publiken: Utan publiken fanns ingen anledning att stå på scen. Jag är oerhört tacksam att folk vill betala för att se och höra mig uppträda. Därför ger jag alltid mitt yttersta och hoppas förmedla en upplevelse för var och en att bära med sig - även efter föreställningens slut.

Det bästa med mitt yrke: Att låta musikens kraft strömma genom kroppen och ge den vidare till publiken.

Här hämtar jag inspiration: Från livets alla aspekter. Det kan vara så skilda saker som möten med andra människor, en film eller TV-serie, en teater- eller operaföreställning, eller ett spännande taktiksnack inför en svår boss i World of Warcraft...

Här kan du läsa mer om mig: www.aruhn-solen.com