Silversjön av Kurt Weill är ett musikaliskt drama som handlar om vårt personliga ansvar gentemot våra medmänniskor. Regisserar gör den internationellt hyllade Oskaras Koršunovas från Litauen. Hans stil präglas av musikalitet, humor och närhet. Det är roligt och tankeväckande; både hjärta, hjärna och själ.
Premiär på Folkoperan 23 februari.

Bilder

Om Silversjön

Silversjön av Kurt Weill har premiär på Folkoperan den 23 februari. Regissör är den internationellt hyllade Oskaras Koršunovas från Litauen. Skådespelaren Torkel Petersson står på Folkoperan scen tillsammans med operasångare som Daniel Frank, Ulrika Tenstam och Ulrika Mjörndal.

– Oskaras Koršunovas stil som regissör präglas av musikalitet, fysikalitet, expressivitet, humor och närhet. Det är roligt och tankeväckande; både hjärta, hjärna och själ, säger Folkoperans konstnärliga chef Mira Bartov om sitt val av regissör.

Oskaras Koršunovas driver en egen teater i Vilnius, Lituauen. Han har gästspelat i Stockholm med "Mästaren och Margarita" samt "Romeo och Julia" på Stadsteatern och har regisserat "Befriad" på Elverket. Oskaras Koršunovas anlitas flitigt på andra europeiska operahus. Han har bland annat regisserat "Så tuktas en argbigga" på Comédie Française i Paris och "Flygande Holländaren" i Turino och Riga.

Silversjön hade urpremiär 1933 i Tyskland. Nazisterna stoppade verket och Kurt Weill fick fly utomlands. Den centrala frågeställningen i Silversjön gäller huruvida vad som är rätt och fel avgörs bäst av lagen eller det egna samvetet. Verket väcker frågor om vårt personliga ansvar för våra medmänniskor. Silversjön är ett musikaliskt drama med lika mycket text som musik och ställer höga krav på både sång och skådespeleri.

I de större rollerna ser vi skådespelaren Torkel Petersson som Olim. Han har setts på scener som Dramaten, Göteborgs Stadsteater och i långfilmer som "Jalla!Jalla!", "Kopps", "Mamma, pappa, barn" samt i ett flertal TV-produktioner. Daniel Frank (aktuell i Pärlfiskarna) sjunger rollen Severin och Ulrika Tenstam (gjorde titelrollen Zarah på Folkoperan) gör rollen Frau von Luber. Fennimore sjungs av Ulrika Mjörndal (var Jenny Lindstipendiat 2003 och sjöng Fedra på Folkoperan 2004).

Fria publikintroduktioner på Folkbaren

30 minuter före föreställningens början är du välkommen att köpa ett glas vin på Folkbaren och höra någon av de medverkande i Silversjön berätta om föreställningen.

Reklamkampanjen Silversjön

Mannen med istappar i skägget är en av flera enheter i reklamkampanjen för Silversjön. Läs om och se bilder på fler delar av  kampanjen.

Folkoperan på Facebook

Titta in bakom scenen och chatta direkt med oss på Facebook.

Lyssna

Handling

I en skog nära Silversjön försöker Severin och hans två kamrater att begrava hungern, förkroppsligad av en halmdocka. När de inser att detta är omöjligt beger de sig till närmaste livsmedelsaffär och stjäl all mat de kan bära. Under flykten därifrån blir Severin nedskjuten av polismannen Olim och omhändertas. Men när Olim ska skriva sin polisrapport upptäcker han att det enda som Severin har stulit är en ananas. Detta sätter igång Olims samvete och tankar om samhällets orättvisor och det resulterar i att han river sönder polisrapporten och avgår från poliskåren. Samtidigt vinner han en stor summa pengar på lotteri. Olim bestämmer sig för att använda pengarna till att hjälpa Severin. Han köper ett slott och tar med honom dit.

Olim gör allt som står i hans makt för att väcka Severins livslust, men den rullstolsburne Severin är endast uppfylld av hämndbegär. Han vet inte att Olim var den som sköt honom.

Fru von Luber är hushållerska på slottet, men har högre ambitioner i livet. Hon misstänker att något inte står rätt till mellan de båda männen och kallar på sin systerdotter Fennimore för att få hjälp att locka ur dem deras hemlighet. För att underhålla herrarna ombeds Fennimore sjunga en sång som olyckligt nog ger ny glöd åt Severins hämndbegär.

PAUS

Uppskrämd av Severins vrede bekänner Olim allt för Fru von Luber som lovar att hjälpa honom mot att hon får en fullmakt som ger henne all makt på slottet. Under tiden har Severin bett Fennimore om hjälp, hon ska få hans kamrater att hitta polismannen som sköt honom. Men Fennimore och kamraterna återvänder till slottet med beskedet att polismannen ifråga har försvunnit. I ett försök att kasta ut Severins kamrater kallar Fru von Luber på en polisman som genast känner igen sin gamla arbetskollega Olim. När det går upp för Severin att hans välgörare var den som sköt honom måste hans vänner hålla fast honom så att han inte sliter Olim i stycken. Olim flyr skräckslagen.

Olim har låst in sig på vinden av rädsla för Severins vrede medan Severin låtit sig kedjas fast i källaren av rädsla för sin egen vrede. Fru von Luber har tagit över slottet och njuter av livet tillsammans med sin vän Baron Laur. När Olim och Severin slutligen är redo att försonas är det Fennimore som låser upp deras dörrar. Men slottets nya härskarinna, Fru von Luber, slänger ut de båda männen. Hennes plan är att de två männen ska drunkna i Silversjön som de måste ta sig över. Men sjön fryser till is och de två männen kan vandra över sjön, mot våren och med hopp om ett nytt liv.

Det är vinter. Severin och hans svältande kamrater bryter sig in i en mathandel för att stilla sin hunger. Polismannen Olim skjuter Severin. Men när Olim upptäcker att Severin bara har stulit en ananas drabbas han av samvetskval och förklarar Severin oskyldig och lämnar sin tjänst. Samtidigt vinner Olim på lotteriet. För pengarna köper han ett slott vid Silversjön och bestämmer sig för att ägna sitt liv åt att tjäna den numera rullstolsburne Severin. Severin, som inte vet att hans välgörare är samma man som sköt honom, är bitter och lever på hoppet om att en dag få hämnas.

Frau von Luber, som sköter hushållet i slottet, är girig och tillsammans med Baron von Laur försöker hon dra nytta av Olim och Severins komplicerade relation. Frau von Luber kallar in sin systerdotter Fennimore för att ta reda på männens hemlighet. Men Fennimore hjälper istället Olim och Severin att försonas. Under tiden har dock Frau Von Luber och Baronen lyckats lura Olim att skriva över slottet på dem.

Severin och Olim jagas iväg från slottet för att, enligt Frau von Lubers plan, drunkna i Silversjön som de måste ta sig förbi för att komma därifrån. Men sjön har mirakulöst frusit till is trots att våren är på väg. De två männen vandrar över den frusna Silversjön mot våren och med nytt hopp om livet.