KÖP

Hösten 2020, i samband med invigningen av den nya salongen, ger Folkoperan Wagners Tristan och Isolde - ett modigt repertoarval även under normala omständigheter. Nu ber vi dig vara modig och stötta hela kultursverige genom att #vågaboka höstens föreställningar, även om du inte vet ifall du kommer kunna gå.

Linus Tunström debuterar som operaregissör med Wagners kanske allra vackraste och sinnligaste opera - Tristan och Isolde. Det berömda Tristan-ackordet inleder inte bara själva operan, utan här öppnar Wagner nya och epokgörande klanger som skapar ett konstant tillstånd av spänning, där upplösningen ständigt undflyr oss. Detta har gjort att legenden om Tristan och Isoldes eviga kärlek blivit musikhistoriens kanske mest sinnliga opera med sina tre akter av orgiastiskt sökande.

”Eftersom jag nu i livet aldrig har åtnjutit den verkliga kärlekslyckan, så vill jag ändå skapa ett monument över denna den skönaste av alla drömmar, i vilken denna kärlek från början till slutet en gång skall kunna mätta sin hunger…” skrev Richard Wagner i ett brev till vännen Franz Liszt.

Linus Tunström tar fasta på detta i sin läsning av Tristan och Isolde. Vi möter den åldrande konstnären som iscensätter den totala kärleksupplevelsen han själv aldrig fått uppleva; en kärlekshistoria som bryter upp en trivial vardag till ett tillstånd där själva jaget upplöses. Han sätter i rullning ett experiment vars krafter inte går att kontrollera och manar fram ett ungt kärlekspar beredda att gå upp i kärleken så till den grad att de kanske förintas.

Linus Tunström har under tre decennier verkat som en av Sveriges mest väletablerade teaterregissörer med uppdrag på betydande scener även i Danmark, Schweiz och Tyskland. Han var VD och Teaterchef för Uppsala stadsteater under nio år och har även regisserat TV-serier för SVT, dansteateruppsättningar för Cullbergbaletten, musikalen Evita för Malmö Opera och den Cannes-prisbelönta kortfilmen To Be Continued

Tristan och Isolde har premiär 14 och 15 oktober på Folkoperan, i samband med att den nya salongen invigs.

Kostymskisser: Maja Ravn

Titta

Folkoperan tar täten för att rädda kulturen - med upprop för opera