KÖP

»…hypnotiskt fascinerande föreställning.« /Expressen
»...en imponerande fullskalig Wagneropera!« /SvD
»… spektakulär, tankeväckande och ibland irriterande.« /SVT Kulturnyheterna


Utsålt! Den 14 och 15 oktober är det premiär på Tristan och Isolde, Wagners kanske allra vackraste och sinnligaste opera. De epokgörande klangerna driver fram ett drama om den starkaste av kärlekslängtan; som i Folkoperans intima salong tillåts bränna till på riktigt.

Det berömda Tristan-ackordet i början av Tristan och Isolde inleder operan och dess oändliga vågor skapar en pendelrörelse mellan ljus och mörker, ideal och verklighet och inte minst mellan kärleken och döden. Kärleken blir till drog och längtan efter det fullständiga närmar sig längtan efter det totalitära. Det är en kärlekshistoria som värker fram i ett intensivt kammarspel där stegringen når sin absoluta klimax först i operans sista ögonblick.

”…Eftersom jag nu i livet aldrig har åtnjutit den verkliga kärlekslyckan, så vill jag ändå skapa ett monument över denna den skönaste av alla drömmar, i vilken denna kärlek från början till slutet en gång skall kunna mätta sin hunger…” skrev Richard Wagner i ett brev till vännen Franz Liszt.

Detta tar regissören Linus Tunström med sig i sin läsning av Tristan och Isolde. Här möter vi den åldrande konstnären som iscensätter den totala kärleksupplevelsen han själv aldrig fått uppleva; en kärlekshistoria som bryter upp en trivial vardag till ett tillstånd där själva jaget upplöses. Han sätter i rullning ett experiment vars krafter inte går att kontrollera och manar fram ett ungt kärlekspar beredda att gå upp i kärleken så till den grad att de kanske förintas.

Folkoperans intima operasalong tillåter också att ung kärlek gestaltas med unga sångare i rollerna. Annelies Van Parys orkesterarrangemang förtätar dramat genom en förkortning av verket till en speltid på 3 timmar och 40 minuter inklusive två pauser. En föreställning du med andra ord hinner se även en vardagskväll.

Tristan och Isolde har premiär 14 och 15 oktober på Folkoperan, i samband med att den nya salongen invigs.

Information med anledning av coronaPANDEMIN.

Folkoperan vill bidra till att förhindra spridning av coronaviruset och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt gällande regler och restriktioner för allmänna sammankomster.

Programblad Tristan och Isolde

Välkommen att ta del av programbladet för Tristan och Isolde digitalt och utan kostnad.

  • Läs direkt i rutan på sajten och bläddra med hjälp av pilarna i sidorna, eller ta tag i en sida och bläddra med din pekare.
  • Tryck på rektangeln i mitten av dokumentet och fyll ut hela skärmen. Bläddra på samma sätt som ovan.
  • När du valt helskärmsläget kan du välja att ladda ner programbladet genom att trycka på pilsymbolen i övre vänstra hörnet.

Trevlig läsning!

Bilder

Titta

Vad berättar scenografin om Folkoperans uppsättning av Tristan och Isolde?
Vad skiljer Folkoperans Tristan och Isolde från andra uppsättningar?

REGERINGENS BESKED: SÅ PÅVERKAR DET SPELPERIODEN AV TRISTAN OCH ISOLDE

Vi har hoppats, längtat och förberett oss, och blev förstås besvikna över regeringens besked; att publikbegränsningarna på 50 personer ligger kvar tillsvidare. Detta medför att vi tvingas avsluta spelperioden av Tristan och Isolde den 31 oktober, och att inga föreställningar i november kommer att genomföras. Vänligen kontakta oss inte angående biljettfrågor. Vi jobbar för högtryck och kommer kontakta ALLA som har biljett/-er i oktober OCH november snarast möjligt. Det kan bli så sent som ett par dagar före ditt specifika föreställningsdatum. Tack för ditt tålamod!