DIGITAL VISNING

Hade du inte möjlighet att ta del av den digitala visningen av Tristan och Isolde? Snart kommer en ny chans! Håll utkik här för mer info!

»…hypnotiskt fascinerande föreställning.« /Expressen
»...en imponerande fullskalig Wagneropera!« /SvD
»… spektakulär, tankeväckande och ibland irriterande.« /SVT Kulturnyheterna

Det berömda Tristan-ackordet i början av Tristan och Isolde inleder operan och dess oändliga vågor skapar en pendelrörelse mellan ljus och mörker, ideal och verklighet och inte minst mellan kärleken och döden. Kärleken blir till drog och längtan efter det fullständiga närmar sig längtan efter det totalitära. Det är en kärlekshistoria som värker fram i ett intensivt kammarspel där stegringen når sin absoluta klimax först i operans sista ögonblick.

”…Eftersom jag nu i livet aldrig har åtnjutit den verkliga kärlekslyckan, så vill jag ändå skapa ett monument över denna den skönaste av alla drömmar, i vilken denna kärlek från början till slutet en gång skall kunna mätta sin hunger…” skrev Richard Wagner i ett brev till vännen Franz Liszt.

Detta tar regissören Linus Tunström med sig i sin läsning av Tristan och Isolde. Här möter vi den åldrande konstnären som iscensätter den totala kärleksupplevelsen han själv aldrig fått uppleva; en kärlekshistoria som bryter upp en trivial vardag till ett tillstånd där själva jaget upplöses. Han sätter i rullning ett experiment vars krafter inte går att kontrollera och manar fram ett ungt kärlekspar beredda att gå upp i kärleken så till den grad att de kanske förintas.

Folkoperans intima operasalong tillåter att ung kärlek gestaltas med unga sångare i rollerna. Annelies Van Parys orkesterarrangemang förtätar dramat genom en förkortning av verket till en speltid på ca 3 timmar utan paus. En föreställning du med andra ord hinner se även en vardagskväll.

Bilder

Titta

Vad berättar scenografin om Folkoperans uppsättning av Tristan och Isolde?
Vad skiljer Folkoperans Tristan och Isolde från andra uppsättningar?

Programblad Tristan och Isolde

Välkommen att ta del av programbladet för Tristan och Isolde digitalt och utan kostnad.

  • Läs direkt i rutan på sajten och bläddra med hjälp av pilarna i sidorna, eller ta tag i en sida och bläddra med din pekare.
  • Tryck på rektangeln i mitten av dokumentet och fyll ut hela skärmen. Bläddra på samma sätt som ovan.
  • När du valt helskärmsläget kan du välja att ladda ner programbladet genom att trycka på pilsymbolen i övre vänstra hörnet.

Trevlig läsning!