Folkoperan ger Puccinis storslagna opera Turandot om kärlek och död i regi av Mellika Melouani Melani.

Giacomo Puccinis sista och oavslutade opera Turandot hade urpremiär 1926, två år efter hans död. Prinsessan Turandot utsätter sina friare för prövningar som alltid slutar med att de förlorar huvudet. Det är ett mytologiskt stoff som tål en psykoanalytisk läsning. I regissören Mellika Melouani Melanis tolkning är människan fångad mellan civilisationen och driften. Här skapas en värld med flera symboliska lager i det freudianska mötet mellan kärleken och dödsdriften. En kärlek som dödar.

Puccini hann inte slutföra Turandot, men vi kan ana vad han åsyftar med ”E poi Tristano” ("Därefter Tristan") som han skriver på den ofullbordade skissen av slutduetten. Tristan och Isolde dör inte bara av kärlek. De dör även av att gå upp i sin egen sång som inte längre hör till det jordiska. I Folkoperans produktion ger Calaf till sist upp sig själv för sin kärlek till Turandot. Det kommer att bli brutalt.

Premiär den 18 och 20 september med två sångarlag. Spelas t o m 26 november.

INFO OM Textning

Sångtexterna visas på monitorer i salongen. Dessvärre kan texten vara svår att läsa från rad 11 och bakåt på parkett. Handlingen finns att läsa i programbladet och på vår hemsida.

Vem sjunger när?

I höst är vissa av rollerna i Turandot dubblerade. Tryck på sångarnas namn i medverkandelistan för att se vilka datum de sjunger!

Bilder

Turandot står i mitten på scenen och sjungerCalaf lockas av sirenerTre personer i en trappa.Liu hotas av poliserUnga Turandot gör en kicksparkLiù tar tag i Calfs arm.Timur knäböjer och hans son Calaf står bredvid.Calaf i blomsterpraktPing, Pang och Pong i svarta kostymer.Ensemble och sångsolister i slutscenen i likdana kostymer; vit skjorta och blå scarf och svarta byxor.Ung prins är bekymrad på ett bildäck, upphängd i taket.

Titta

Trailer Turandot
An opera made of orgasms – PR-film för Turandot

Lyssna

Avsnitt 30 - Mellika Melouani Melani och Eric Schüldt pratar Turandot

I detta avsnitt av Operapodden samtalar kulturjournalisten Eric Schüldt och Mellika Melouani Melani om Puccinis spännande symbolvärld och vad Turandot egentligen står för.

Lyssna på avsnitt (soundcloud.com)

Handling

Akt 1

En mandarin tillkännager prinsessan Turandots kungörelser: varje man som vill be om hennes hand måste lösa tre gåtor. Om han misslyckas, avrättas han, så som nu skall ske med den unge prinsen av Persien. Prins Calaf möter plötsligt sin far. Han är liksom sonen på flykt ifrån sitt land med slavinnan Liù. Liù har följt med honom av kärlek till Calaf. När månen visar sig förs prinsen av Persien till avrättningsplatsen. Folkmassan vädjar till Turandot att hon skall benåda honom. Calaf slås av Turandots uppenbarelse och säger att han vill anta utmaningen. Fadern och Liù försöker få honom att avstå. Men förgäves – Calaf slår på gonggongen.

Akt 2 

Ping, Pang och Pong minns tiden innan de blev ministrar och bödelsdrängar hos Turandot. Calaf förs in. Turandot berättar historien om mordet på prinsessan Lou-Ling. Detta hämnas hon nu för på alla främmande friare. När Calaf ska besvara gåtorna, svarar han till allas förvåning rätt på alla tre. Turandot får panik och ber sin far, kejsar Altoum, att slippa gifta sig med Calaf. Altoum säger dock att eden gäller. Men Calaf erbjuder Turandot en utväg: om hon före gryningen lyckas ta reda på hans namn, får hon avrätta honom. Altoum hoppas dock att äktenskapet ska bli av.

Akt 3

Ingen får sova denna natt – alla måste se till att Turandot får fram den okände prinsens namn. Ping, Pang och Pong försöker få Calaf att lämna landet. En folkmassa vill tvinga ur honom hans namn. Då släpas Timur och Liù in. De måste väl veta namnet? Turandot kommer. Liù säger att hon är den enda som vet prinsens namn, men hon kommer inte att avslöja det, inte ens under tortyr. Turandot undrar vad som ger henne denna styrka. Liù svarar: ”Kärleken”. Liù tar sitt liv och går i döden med namnet. Förfärade lämnar alla platsen. Turandot och Calaf blir ensamma kvar. De kysser varandra. Avgörandets stund är inne och hon ställer honom inför folket. Jag vet hans namn, säger hon. Och det är: ”kärlek”.