KÖP

Rickard Söderberg gör rollen som Läkaren i den nyskrivna skräckoperan Usher - en psykologisk rysare om vänskap, paranoia och förgörande familjeband baserad på Edgar Allan Poes novell.

Operan påbörjades av Claude Debussy men har nu skrivits färdigt av den belgiska tonsättaren Annelies Van Parys. En beställning av Folkoperan och Staatsoper unter den Linden i Berlin, där uppsättningen hade urpremiär den 12 oktober. Produktionen kommer att turnera vidare till Belgien, Holland och Frankrike.

Usher i Philippe Quesnes tolkning tar oss till ett nedgånget hus som för tankarna till de tongivande skräckfilmerna från 1980-talet. Vi bjuds in till ett orkestrerat kammarspel, i ett hus över vilket det vilar en förbannelse. Här bor syskonen Madeline och Roderick, som är de sista överlevande i den förr så mäktiga släkten Usher, helt isolerade från omgivningen. Förlamade av en oförklarlig skräck kämpar de för sin överlevnad. Frågan är vad rädslan och skräcken består av och vem som vinner på att rädslan inte lämnar huset Usher?

Medverkande

På Folkoperans scen ser vi Rickard Söderberg som Läkaren, Ola Eliasson som Roderick Usher, Alexandra Büchel som Madeline Usher och Olle Persson som Vännen. För regi, scenografi, ljus och kostym står Philippe Quesne som gjort sig ett namn på den moderna teaterscenen i Europa. Han är konstnärlig ledare på Nanterre-Amandiers Centre Dramatique Nationale utanför Paris och hans uppsättningar kombinerar ofta tunga samhällsfrågor med absurdistisk humor. För den musikaliska ledningen står Marit Strindlund, musikalisk ledare/chefdirigent på Folkoperan. Dirigenter är Marit Strindlund och Michael Bartosch

Annelies Van Parys (f. 1975) är redan en av de mest väletablerade unga tonsättarna i Europa med beställningar från bland andra the Royal Concertgebouw Orchestra och Belgian National Orchestra. Hennes musikdramatiska verk har bland annat spelats på Deutsche Oper och Flemish National Opera. Den franske kompositören Claude Debussy (1862 – 1918) representerar övergången mellan den senromantiska musiken och 1900-talets moderna musik. Edgar Allan Poe som ofta kallas för science fiction-genrens urfader lär ha varit Debussys favoritförfattare.

Usher har Sverigepremiär på Folkoperan med svensk ensemble 14 februari 2019. Spelas till och med 10 mars.

En samproduktion mellan Folkoperan, Staatsoper Unter den Linden i Berlin, Muziektheater Transparant (Belgien), Opera Ballet Vlaanderen (Belgien) och Nanterre - Amandiers centre dramatique national (Frankrike).

Bilder

Titta

Usher official trailer
Kolla vad som hände när Rickard Söderberg tappade mobilen i en gatubrunn!

Handling

Roderick Usher är släktens sista manliga ättling. Han lever en eremittillvaro på familjegodset, tillsammans med sin tvillingsyster Madeline. Hon har en oklar sjukdom som långsamt dödar henne, och som familjens läkare inte tycks kunna eller vilja bota.

Roderick har skickat efter sin äldsta vän för att göra honom sällskap. Läkaren betraktar vännens uppdykande med misstro. Läkaren anser att han är den som bäst kan avgöra vad Roderick och Madeline behöver. Roderick känner stenarnas tyngd, hur själva huset kommer att bli hans undergång, medan läkaren vill återge släkten Usher dess forna storhet. Vännen vill rädda Roderick från sitt självpåtagna öde.

Så meddelar läkaren att Madeline har dött. Läkaren vill hemlighålla detta för Roderick och tycker att det är dags för vännen att ge sig av. Vännen tänker stanna och vill inte delta i spridandet av lögner. Han berättar sanningen för Roderick, som blir förtvivlad. Läkaren tycker att vännen har förgiftat Roderick med sin sanning.

Roderick vill att Madeline ska begravas i en krypta i husets källare, så att han fortfarande kan bevara det starka band han har med sin tvillingsyster. Men läkaren har en hemlighet: hon är inte död. Roderick anar det, och tycker sig höra henne. Vännen är övertygad om att Madeline är död, och anser att Roderick hallucinerar. När sedan Madeline uppenbarar sig, skakar byggnaden i sina grundvalar. Huset Usher har gått under.