Rickard Söderberg

Fotograf: Rick-y

Läkaren

Namn: Rickard Söderberg

Födelseort: Halmstad

Bostadsort: Malmö

Utbildning: Ljungskile Folkhögskola 93–95, Musikhögskolan i Göteborg 95–96, Vadstena Folkhögskola 97–98 och Operaakademiet i Köpenhamn 99–02.

Fem roller i urval: Ottavio (Mozart) i Hannover -04, Temistocle (JC Bach) i Leipzig & Tolouse -06, Orfeo (Monteverdi) på Drottningholm -09, Loge (Wagner) i Värmland -13 och Eisenstein (Lehár) i Ystad -17.

Världens bästa skräckfilm/skräckfilmsscen: Slutscenen i När Lammen Tystnar. Första gången man ser dem gå in i huset i gamla Blair Witch Project. Den första The Ring. När de smyger på Coffey i The Abyss. Samt en handfull filmer som jag inte ens vågat se klart utan tvingats läsa på nätet hur de slutar, som ex Would You Rather. 

Min relation till Debussy: Jag började som pianist och Debussys preludier har alltid varit en hörnsten i mitt spelande. Den sjunkna katedralen var ett av de första jag spelade i tidiga tonåren och Fyrverkerier var ett av de sista jag spelade innan jag försökte mig på att sjunga opera istället.

En nyskriven opera jag älskat eller avskytt: Jag är väldigt svag för det modernistiska musikskifte som kom med Måndagsgruppen, och ska jag välja en opera blir det Sven-Erik Bäcks Tranfjädrarna från 1957.

Därför håller jag på med opera: Denna knepiga konstform är så larger than life att när det är som bäst är det omöjligt att värja sig. En känsla som skulle gått över på ett ögonblick i verkliga livet kan vara en hel aria när operan låter tiden stanna. 

Den största utmaningen i min yrkesroll: Att hålla sig fri från förkylningar när man kramar alla man träffar…

Här kan du läsa mer om mig: rickardsoderberg.se, Gaytenor på Insta, Twitter o Facebook. RickardSoderberg1 på YouTube.