13 december 2018

Calling Home – Hitta Hem – يا بيتنا

Världssolister från Mellanöstern och körer från Syrien och Sverige hittar hem på Folkoperan. Den iscensatta konserten är ett artistiskt och musikaliskt möte där personliga berättelser på engelska, arabiska och svenska varvas med musik från olika delar av Mellanöstern. På scen står musiker, sångare och körer som på grund av konflikterna i området nu lever och arbetar i Sverige. Visas på Folkoperan 11–12 januari 2019.

Vi möter bland annat den världsberömde musikern Feras Charestan från the Aga Khan Ensemble, Shadi Ali, singer-songwriter, gitarrist och sångare i det syriska popbandet Gene, sångerskorna Sohair Chkair och Ilona Danho, syriske cellisten Abboud Koujer, armeniske folkmusikern Hayk Hakobyan och den svenske slagverkaren Mårten Hillbom. Det är också ett möte mellan svensk och orientalisk körtradition med totalt hundra körsångare från Södertälje Kammarkör, Gränslösa Röster samt Orninakören.

För regin står performanceartisten Joshua Sofaer som tidigare regisserat Matteuspassionen, Opera Showroom och Operahjälpen på Folkoperan. Hans verk har visats på bland annat Tate Modern, MoMa i San Francisco, The Science Museum i London samt på allmänna platser runt om i världen.

Musikalisk ledare för produktionen är Lone Larsen. Hon är bland annat konstnärlig ledare för den nyskapande körensemblen VoNo och återkommande körmästare på Folkoperan. Som frilansande dirigent anlitas hon ofta till workshops och konsertprojekt nationellt och internationellt, och engageras även i internationella kör och musikprojekt.

Den iscensatta konserten Calling Home är en del i Folkoperans projekt Att ha en röst som syftar till att undersöka och utveckla röstens, körens och musikens roll på operascenen genom möten med olika musiktraditioner. Projektet stöds bland annat av Svenska Postkodstiftelsen.

Calling Home spelas på Folkoperan 11 och 12 januari 2019.

Dokument

PDF icon Ladda ner pressmeddelande för Calling Home som en PDF.