17 september 2013

Trollflöjten - den djuriska versionen

Trollflöjten kampanjbild föreställande Mozart med faunben.

I Folkoperans Trollflöjten av W. A. Mozart tar vi med publiken in i en symbolfylld och färgsprakande saga. Naturen har tagit över civilisationen. Vi letar efter förnuft och visdom bland pälsar och svansar. Premiär den 18 september 2013.

Mozarts Trollflöjten har kommit att bli en av de mest omtyckta och kända operorna i världen. Ett pärlband av spännande karaktärer radar upp sig på scenen och får liv i Ulrika van Gelders kostymer, med Sören Brunes fantasifulla scenografi som fond. I vår uppsättning ställs frågor som vad det är att vara människa och vart förnuftet har lett oss. Vi befinner oss i framtiden där människorna har muterat. Varelserna strävar efter att bli människor utan att riktigt veta vad det innebär. Ensemblen bygger upp en modern, rolig och minnesvärd dialog i en värld som liknar den i Djungelboken eller Apornas planet.

Mozarts musik är lätt att tycka om. För den musikaliska ledningen står Marit Strindlund, nyligen tillträdd på Folkoperan som musikalisk ledare. Musiken framförs av 28 musiker, främst ur orkestern Rebaroque som, på sina tidstrogna instrument, tar med publiken rakt in i ett musikaliskt universum från Mozarts 1700-tal.

Trollflöjten regisseras av Richard Turpin. Han har regisserat på Dramaten, Göteborgs Stadsteater, Strindbergs Intima Teater och Teater Tribunalen. Richard är en av grundarna till Teater Tribunalen där han även verkat som konstnärlig ledare. Han har även tilldelats Svenska Dagbladets Thaliapris.

PRODUKTIONSTEAM OCH MEDVERKANDE

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart, libretto: Emanuel Schikaneder, svensk text: Åsa Lindholm, dramaturgi: Magnus Lindman, musikalisk bearbetning: Anders Högstedt, musikalisk ledning: Marit Strindlund, dirigenter: Marit Strindlund/Marie Rosenmir, regi: Richard Turpin, scenografi: Sören Brunes, Kostym: Ulrika van Gelder, ljus: Jenny André, mask och peruk: Therésia Frisk

I rollerna

Pamina: Kristina Hansson
Tamino: Jesper Säll
Nattens Drottning: Teresia Bokor
Sarastro: Johan Schinkler
Papageno: Rolf Christianson
Papagena: Christina Högman
Dam 1/Gosse 1: Frida Engström
Dam 2/Gosse 2: Miriam Treichl
Dam 3/Gosse 3: Matilda Paulsson
Monostatos: Ulrik Qvale
Talaren: Stefan Axelsson.
Övrig ensemble: Katarina Wedin, Fredrik Annmo, Jonatan Lönnqvist, Jacques Radinson, Arash Azarbad, Peter Haeggström.

Orkester: Rebaroque

SPELPERIOD

Trollflöjten har premiär 18 september 2013 och spelas onsdag, torsdag och söndag till och med 28 november.

PRESSBILDER

Ladda ner högupplösta pressbilder på Trollflöjten.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Elenor Wolgers, kommunikationschef; 08-616 07 17, 0733-44 64 34, elenor.wolgers [at] folkoperan.se.
Frida Edoff, kommunikatör; 08-616 07 18, 0709-50 53 52, frida.edoff [at] folkoperan.se

Dokument

PDF icon Pressmeddelande Trollflöjten september 2013