2 november 2018

Höststorm stjälpte nästan gästspelet i New York

Höststorm höll på att stjälpa gästspelet men New York-publiken älskar Folkoperan och Cirkus Cirkörs Satyagraha.

Efter en minst sagt stormig start har nu Folkoperan och Cirkus Cirkörs uppsättning av Satyagraha äntligen haft USA-premiär på Brooklyn Academy Music (BAM) i New York. Premiären mottogs med jubel och stående ovationer och kompositören Philip Glass, som såg Folkoperans och Cirkus Cirkörs uppsättning för första gången, kom upp och tackade ensemblen och dirigenten i applådtacket. Men det var nära att premiären fick ställas in då en höststorm på Atlanten gjorde att scenografin knappt hann fram i tid.

Folkoperan och Cirkus Cirkörs uppsättning av Satyagraha gästspelar just nu på BAM i New York – på samma teater som Philip Glass opera hade sin USA-premiär på 1980-talet. Uppsättningen har spelats på Folkoperan för utsålda hus mer än 60 gånger, men nu skulle för första gången kompositören Philip Glass själv se den svenska uppsättningen.

- Jag var ju självklart supernervös, säger Tilde Björfors som är regissör för föreställningen. Men han älskade verkligen vår uppsättning och kom själv upp och tackade hela ensemblen under applådtacket.

Förställningen verkar även ha uppskattats av den kräsna BAM-publiken som svarade med jubel och stående ovationer.

Se filmen från applådtacket: https://www.facebook.com/folkoperan/videos/436774950184221/?t=3

USA-premiären höll dock på att behöva ställas in eftersom containern med all scenografi, scenteknik och kostymer var kraftigt försenad på grund av höststormar ute på Atlanten. Tack vare Folkoperans tekniska stab kom dock allt på plats i tid för premiären.

- Vi är så nöjda att allt och alla är på plats och att den fantastiska ensemblen och teamet bakom scen återigen lyckats skapa magi på scen. Jublet och de stående ovationerna från vittnar om att vi lyckats, säger Monica Fredriksson, VD på Folkoperan.

Satyagraha gästspelar på BAM på The Harvey Theatre, till och med den 4 november. Uppsättningen är en samproduktion mellan Folkoperan och Cirkus Cirkör som hade premiär i Stockholm i september 2016 där den spelats nära 60 gånger för utsålda hus. Uppsättningen har tidigare gästspelat i Göteborg och i Köpenhamn.

Brooklyn Academy of Music är en av New Yorks främsta gästspelsscener för högkvalitativ teater, opera, dans och film. Folkoperan har tidigare gästspelat där med Don Carlos och Carmen. Cirkus Cirkör har tidigare spelat där med Inside out, Wear it like a crown och Limits.

Lyssna även på reportaget om Satyagraha i WNYC/New York Public Radio.

Folkoperan - vi tänder nya tankar med orädd opera. Huvudsponsor: Riksbyggen. Vi erhåller bidrag från Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Kulturrådet.