28 november 2017

Don Quijote – antihjälten hyllas på Folkoperan

Massenets opera Don Quijote får nytt liv på Folkoperan. Inspirerad av Dorés illustrationer skapar regissören Carl Johan Karlson en normkreativ uppsättning där gränserna mellan det groteska, löjliga och blodigt allvarliga luckras upp. Vad kan vi lära oss av en osannolik antihjälte som trots svek, våld och hån aldrig tvivlar på sin egen förmåga, på kärlekens storhet och på människans inneboende godhet? Premiär den 20 september 2018.

Cervantes romaner om Don Quijote anses utgöra startskottet för den moderna västerländska litteraturen och 1910 uruppfördes Massenets opera. Riddaren Don Quijote och hans trogne Sancho Panza slåss mot väderkvarnar, räddar änkor och bortsprungna katter. Don Quijote står för ett gammaldags riddarideal och har en brinnande övertygelse. Genom tiderna har verket tolkats och omtolkats – är han en idealist, romantiker, fundamentalist eller lider han helt enkelt av en psykos och borde få vård?

Denna hallucinatoriska berättelse har lockat Carl Johan Karlson och scenograf Magdalena Åberg till en tolkning där alla tider blandas och där Gustave Dorés klassiska illustrationer inspirerar till en svartvit kontrastfylld värld.

Hur ser egentligen relationen mellan Don Quijote och hans ständige följeslagare Sancho Panza ut? I denna värld av obegränsade möjligheter utkristalliserar sig ett normkreativt triangeldrama när Don Quijote försöker vinna Dulcineas gunst genom att återta hennes halsband från ett rövarband.

Don Quijote är lika mycket en komisk riddarhistoria om en osannolik antihjälte som en historia om en person som inte för en sekund tvivlar på kärlekens storhet och människans inneboende godhet. Är det inte det vår tid behöver? Någon som blint tror och står upp för något, trots att det verkar omöjligt och alla runtomkring ropar: Dåre! Varför är det idag så radikalt att leva efter de höga ärorika idealen? Har vi inte alla något vi borde vara villiga att offra livet för? säger regissören Carl Johan Karlson.

Jules Massenet var en av de mest populära franska tonsättarna kring förra sekelskiftet. Hans ryktbarhet befästes med operor som Werther, Manon och Thaïs. Med grunden i den franska romantiken månade han ofta om lokalfärgen i sin musik. Så även i Don Quijote där vi redan i ouvertyren möter rytmiska element ur den spanska musiken.

Don Quijote är Carl Johan Karlsons första uppsättning på Folkoperan. Han är husregissör på Riksteatern där han regisserat bland annat Kejsaren av Portugallien, Dimensioner, Bra människor och Katt på hett plåttak. Han har även arbetat som dramatiker och skådespelare, ägnat sig åt stand up, dragshow och olika typer av performance. Ofta rör sig hans konst kring gestaltandet av kön och sexualitet.

Medverkande

Upphovsmakare

Musik: Jules Massenet
Orkesterarrangemang: Anders Högstedt
Libretto: Henri Cain
Svensk översättning: Mira Bartov

Produktionsteam

Regi: Carl Johan Karlson
Musikalisk ledning: Henrik Schaefer
Dirigenter: Henrik Schaefer/Maria Badstue
Scenografi & kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Torkel Blomkvist
Mask & Peruk: Therésia Frisk
Koreografi: Ambra Succi
Dramaturgi: Stefan Johansson

I rollerna

Don Quijote: Lars Arvidson
Sancho Panza: Marcus Jupither
Dulcinea: Katija Dragojevic
Juan: Markus Pettersson
Rodrigues: Joaquín Muñoz
Pedro: Heddie Färdig
Garcia: Julia Andersson

Dansare: Davio DI, Jennifer Pacaanas, David Sigfridsson, Malin Wikner
Korister: Arash Azarbad, Magnus Billström, Karin Kjellgren, Matilda Wahlund
Orkester

Don Quijote har premiär på Folkoperan i Stockholm den 20 september 2018 och spelas hela hösten. Biljetter bokas via folkoperan.se eller på telefon 08-616 07 50.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sofia Sahlén (kommunikatör), mobil 0706-69 66 36, e-post sofia.sahlen [at] folkoperan.se
Susanne Reuszner (kommunikationschef), tel 08-616 07 17, mobil 070-218 46 51, e-post susanne.reuszner [at] folkoperan.se
Frida Edoff (kommunikatör), mobil 070-950 53 52, e-post frida.edoff [at] folkoperan.se

Pressbilder

Ladda ner pressbilder på folkoperan.se/press