28 november 2017

Don Quijote – antihjälten hyllas på Folkoperan

Massenets opera Don Quijote får nytt liv på Folkoperan. Inspirerad av Dorés illustrationer skapar regissören Carl Johan Karlson en normkreativ uppsättning där gränserna mellan det groteska, löjliga och blodigt allvarliga luckras upp. Vad kan vi lära oss av en osannolik antihjälte som trots svek, våld och hån aldrig tvivlar på sin egen förmåga, på kärlekens storhet och på människans inneboende godhet? Premiär den 20 september 2018.

Cervantes romaner om Don Quijote anses utgöra startskottet för den moderna västerländska litteraturen och 1910 uruppfördes Massenets opera. Riddaren Don Quijote och hans trogne Sancho Panza slåss mot väderkvarnar, räddar änkor och bortsprungna katter. Don Quijote står för ett gammaldags riddarideal och har en brinnande övertygelse. Genom tiderna har verket tolkats och omtolkats – är han en idealist, romantiker, fundamentalist eller lider han helt enkelt av en psykos och borde få vård?

Denna hallucinatoriska berättelse har lockat Carl Johan Karlson och scenograf Magdalena Åberg till en tolkning där alla tider blandas och där Gustave Dorés klassiska illustrationer inspirerar till en svartvit kontrastfylld värld.
Hur ser egentligen relationen mellan Don Quijote och hans ständige följeslagare Sancho Panza ut? I denna värld av obegränsade möjligheter utkristalliserar sig ett normkreativt triangeldrama när Don Quijote försöker vinna Dulcineas gunst genom att återta hennes halsband från ett rövarband.

Don Quijote är lika mycket en komisk riddarhistoria om en osannolik antihjälte som en historia om en person som inte för en sekund tvivlar på kärlekens storhet och människans inneboende godhet. Är det inte det vår tid behöver? Någon som blint tror och står upp för något, trots att det verkar omöjligt och alla runtomkring ropar: Dåre! Varför är det idag så radikalt att leva efter de höga ärorika idealen? Har vi inte alla något vi borde vara villiga att offra livet för? säger regissören Carl Johan Karlson

Jules Massenet var en av de mest populära franska tonsättarna kring förra sekelskiftet. Hans ryktbarhet befästes med operor som Werther, Manon och Thaïs. Med grunden i den franska romantiken månade han ofta om lokalfärgen i sin musik. Så även i Don Quijote där vi redan i ouvertyren möter rytmiska element ur den spanska musiken.

Don Quijote är Carl Johan Karlsons första uppsättning på Folkoperan. Han är husregissör på Riksteatern där han regisserat bland annat Kejsaren av Portugallien, Dimensioner, Bra människor och Katt på hett plåttak. Han har även arbetat som dramatiker och skådespelare, ägnat sig åt Stand Up, dragshow och olika typer av performance. Ofta rör sig hans konst kring gestaltandet av kön och sexualitet.

Don Quijote på Folkoperan hösten 2018
Musik: Jules Massenet
Orkesterarrangemang: Anders Högstedt
Libretto: Henri Cain
Svensk översättning: Mira Bartov
Regi: Carl Johan Karlsson
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Torkel Blomkvist
Koreografi: Ambra Succi
Mask & Peruk: Therésia Frisk
Dramaturgi: Stefan Johansson
Musikalisk ledning: kommer att meddelas senare
Dirigenter: kommer att meddelas senare

Medverkande bland andra; Don Quijote – Lars Arvidson, Sancho Panza – Marcus Jupither, Dulcinea – Katija Dragojevic

Kör, dansare och orkester
Fler medverkande kommer att offentliggöras inom kort.

Don Quijote har premiär på Folkoperan i Stockholm den 20 september 2018 och spelas hela hösten. Biljetter bokas via  www.folkoperan.se eller på telefon 08 616 07 50.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Susanne Reuszner, kommunikationschef. Tel 08-616 07 17, 070-218 46 51. E-post: susanne [dot] reuszner [at] folkoperan [dot] se
Frida Edoff, kommunikatör. Tel 08-616 07 18, 070-950 53 52. E-post: frida [dot] edoff [at] folkoperan [dot] se
Ladda ner pressbilder från: http://folkoperan.se/press/pressbilder

Pressbilder

Don Quijote på Folkoperan 2018, kostymskisser av Magdalena Åberg
Fotograf/copyright: 
Magdalena Åberg
Ladda ned pressbild: 
Ladda ned högupplöst (337.83 KB)
Beskrivning: 
Regissör Carl Johan Karlson
Fotograf/copyright: 
Sören Vilks
Ladda ned pressbild: 
Ladda ned högupplöst (239.21 KB)
Lars Arvidson
Beskrivning: 
Lars Arvidson
Fotograf/copyright: 
Eliasson Artists
Ladda ned pressbild: 
Ladda ned högupplöst (47.41 KB)
Marcus Jupither
Beskrivning: 
Marcus Jupither
Fotograf/copyright: 
Mats Bäcker
Ladda ned pressbild: 
Ladda ned högupplöst (19.75 KB)
Katija Dragojevic
Beskrivning: 
Katija Dragojevic
Fotograf/copyright: 
Emelie Joenniemi
Ladda ned pressbild: 
Ladda ned högupplöst (1.1 MB)