7 januari 2019

Mellika Melouani Melani slutar som konstnärlig chef på Folkoperan

Efter nio år slutar Mellika Melouani Melani som konstnärlig chef på Folkoperan.

År 2011 gjordes analysen att Folkoperan var för likt andra operahus, men med avsevärt lägre budgetar och bidrag. Uppgiften blev att positionera om Folkoperan till ett mer radikalt operahus. 

”Vi gjorde ett visionsarbete och tog fram en strategi för ’orädd opera’ och ’opera som krossar barriärer’ med en strävan efter att skapa ett operahus där fler skulle kunna få ta del av opera oavsett ålder, bakgrund eller erfarenhet.” säger Mellika Melouani Melani

Vanliga människor har tagit plats på Folkoperans scen i så kallade konsertanta koncept dvs sceniska koncept för kör- och orkesterverk, som till exempel Carmina Burana och Förklädd gud. I de mer traditionella operaverken har strävan varit att presentera föreställningar med relevans och i samklang med vår samtid. Vi gör även större internationella samproduktioner av nyskrivna operaverk såsom Usher med Staatsoper i Berlin och Coraline tillsammans med Royal Opera House i London. 

”Vi har vägrat låsa in oss i den fina musiken. Istället har vi valt att öppna upp och se hur långt vi kan komma, bland annat genom tvärkonstnärliga möten med andra konstformer så som cirkus och dans.” fortsätter Mellika Melouani Melani.

”Det har varit underbara år. Jag har stannat kvar så länge eftersom människorna som arbetar på Folkoperan är helt enastående var och en. Det har varit, och är fortfarande, en fantastisk tid med mycket fart under galoscherna.” 

Mellika Melouani Melani är kvar som konstnärlig chef till och med juli 2020 och Folkoperan har inlett arbetet med att rekrytera en ny konstnärlig chef.