8 september 2020

Delirisk kärlekshistoria och utomkroppslig tragedi

Repetitionerna är igång och den 14 och 15 oktober är det premiär på Tristan och Isolde, Wagners kanske allra vackraste och sinnligaste opera. De epokgörande klangerna driver fram ett drama om den starkaste av kärlekslängtan; som i Folkoperans intima och nyrenoverade salong tillåts att bränna till på riktigt.

Det berömda Tristan-ackordet i början av Tristan och Isolde inleder operan och dess oändliga vågor skapar en pendelrörelse mellan ljus och mörker, ideal och verklighet och inte minst mellan kärleken och döden. Kärleken blir till drog och längtan efter det fullständiga närmar sig längtan efter det totalitära. Det är en kärlekshistoria som värker fram i ett intensivt kammarspel där stegringen når sin absoluta klimax först i operans sista ögonblick.

”…Eftersom jag nu i livet aldrig har åtnjutit den verkliga kärlekslyckan, så vill jag ändå skapa ett monument över denna den skönaste av alla drömmar, i vilken denna kärlek från början till slutet en gång skall kunna mätta sin hunger…” skrev Richard Wagner i ett brev till vännen Franz Liszt.

Detta tar regissören Linus Tunströms med sig i arbetet med Tristan och Isolde. Här möter vi den åldrande konstnären som iscensätter den totala kärleksupplevelsen han själv aldrig fått uppleva; en kärlekshistoria som bryter upp en trivial vardag till ett tillstånd där själva jaget upplöses. Han sätter i rullning ett experiment vars krafter inte går att kontrollera och manar fram ett ungt kärlekspar beredda att gå upp i kärleken så till den grad att de kanske förintas.

Folkoperans intima operasalong tillåter också att ung kärlek gestaltas med unga sångare i rollerna. Annelies Van Parys musikaliska arrangemang förtätar dramat genom en förkortning av verket till en speltid på 3 timmar och 40 minuter inklusive två pauser. En föreställning du med andra ord hinner se även en vardagskväll.

På scen

Tristan: Jesper Säll/Daniel Svenson
Isolde: Julia Sporsén/Åsa Thyllman
Kung Marke: Johan Schinkler
Brangäne: Elisabeth Leyser
Kurwenal: Joa Helgesson 
Melot/En herde: Tor Lind 
Butohdansaren: Tana Maneva
Folkoperans orkester under ledning av Marit Strindlund/Joakim Unander.

Upphovspersoner och produktionsteam

Musik och libretto: Richard Wagner
Musikaliskt arrangemang: Annelies Van Parys
Svensk översättning: Eva Ström
Dramaturg: Magnus Lindman
Bearbetning: Stefan Johansson
Musikalisk ledning: Marit Strindlund
Dirigenter: Marit Strindlund/Joakim Unander
Regi: Linus Tunström
Scenografi och kostym: Maja Ravn
Ljussättning: Clement Irbil
Mask och peruk: Therésia Frisk

Premiär på Folkoperan 14 och 15 oktober med 2 sångarlag.

För mer information kontakta

Susanne Reuszner, kommunikationschef
E-post: susanne.reuszner [at] folkoperan.se
Tel: 070-218 46 51

 

FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera. Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Pressbilder

Ladda ned pressbild: 
Ladda ned högupplöst (1.49 MB)