grupp [at] folkoperan.se (subject: Bokning%20skolbiljetter%20Coraline) (Boka/föranmäl dina skolbiljetter här!)

FANTASYKLASSIKERN CORALINE – ETT OPERAÄVENTYR FÖR ELEVER I ÅK 3–6

Våren 2020 sätter Folkoperan upp Coraline – en äventyrsopera för unga baserad på Neil Gaimans kultbok. Här följer vi med 11-åriga Coraline Jones när hon utforskar de hemligheter som döljer sig i hennes nya hus. Coraline spelas som skolmatiné på Folkoperan i februari och mars 2020. Ta med dina elever på en spännande musikaliska resa om mod, att våga ta ställning och att våga vara sig själv.

Handling

Coraline handlar om en 11-åriga flicka som nyligen flyttat in i ett hus tillsammans med sina snälla men ständigt jobbande föräldrar. Det nya huset visar sig rymma en spegelvänd värld, där allt ser ut som vanligt förutom att alla har knappar till ögon. Den andra världen verkar erbjuda allt som Coraline kan önska sig, men trots det är det något som skaver. Hon hör mystiska barnröster och "Den andra mamman" som först var så perfekt, uppträder plötsligt väldigt underligt. Kan hon lita på de ”nya föräldrarna”? Och vad händer om hon gör som de säger? Snart upptäcker Coraline att hennes riktiga föräldrar har försvunnit, och att hon riskerar att bli fast i den spegelvända världen. Den enda som kan bryta förbannelsen är hon själv.

Foto: Markus Gårder

CORALINE SOM BOK, FILM OCH NU - OPERA!

Neil Gaimans korta roman från 2002 är en modern fantasyklassiker som belyser det litet större barnets perspektiv och idévärld. 2009 filmatiserades boken av den amerikanska regissören Henry Selick, som tidigare gjort The Nightmare Before Christmas (1993). Coraline och spegelns hemlighet, som filmen heter på svenska, blev Oscarsnominerad för bästa animerade film.

Nu har Gaimans berättelse blivit opera, med musik av Mark-Anthony Turnage, en av vår tids mest framförda klassiska tonsättare. Han blandar klassisk musik med jazzinfluenser och det moderna med det traditionella. Hans mest kända opera är Anna Nicole (om glamourmodellen Anna Nicole Smith) för The Royal Opera i London.


Coraline - official trailer. Filmen är rekommenderad från 11 år.

grupp [at] folkoperan.se (subject: Skolbokning%20Coraline) (BOKA/FÖRANMÄL DINA SKOLBILJETTER HÄR!) 

En mångbottnad föreställning att prata om och gestalta

Berättelsen om Coraline belyser barnets perspektiv och idévärld. Den handlar om att våga gå sin egen väg, om mod och om att upptäcka att du kan mer än du tror – bara du vågar. Kanske passar det att använda denna mångbottnade berättelse som underlag för svensk och engelsk läsförståelse, eller som diskussionsunderlag för samtal om källkritik och barns rättigheter. 

Med hjälp av dialog ur librettot, noter ur partituret och bilder från föreställningen som tillhandahålls i vår lärarhandledning, finns också möjlighet att jobba med gestaltning genom musik, bild och drama. Där hittar du förstås också en kort introduktion till opera.

Ladda ner lärarhandledningen för Coraline som en PDF här.


Foto Stephen Cummisky - från föreställningen på © Royal Opera House i London våren 2018.

SPELPERIOD – OFFENTLIGA FÖRESTÄLLNINGAR

Coraline har premiär 15 februari 2020 och spelas även som offentlig föreställning - läs mer och se speldatum här.

Coraline är en internationell samproduktion mellan The Royal Opera House (UK), Theater Freiburg (DE), L’Opera de Lille (FR), Victorian Opera Company (AUS) och Folkoperan i Stockholm. Coraline hade premiär i London våren 2018.

Dokument