Folkoperan har vidareutvecklat en metod där barn och unga bjuds in i den kreativa process det innebär att skapa en föreställning. Metoden innebär bland annat att barnen drabbas av opera i ett överraskningsmoment, de får prova på att sjunga med en operasångare, skapa en operascen, se en föreställning på Folkoperan och slutligen recensera den.

Vi erbjuder din klass att arbeta tillsammans med oss. Hur det går till läser du nedan. Vårt arbete på Folkoperan ska genomsyras av konstnärligt mod, gränslös fantasi och passionerat engagemang. Låt dina elever skapa framtidens opera tillsammans med oss!

VI INSPIRERAR VARANDRA

Steg 1. OPERAATTACK

Förutsättningarna för att väcka ett genuint intresse för opera kräver både överraskningsmoment och kontinuitet. Det första mötet med opera ska vara mäktigt och oväntat. Därför kommer Folkoperan först till skolan för en hemlig attack. Skolan samlar eleverna i aulan utan att avslöja varför. Där överraskas de av en orkester och sångare som kastar sig in i några av de mest kända och medryckande styckena ur operarepertoaren. Eleverna möter därefter klassvis musikerna, sångarna och delar av Folkoperans personal för att lära känna olika yrkesområden på ett operahus. Under denna dag får eleverna bland annat prova på att sjunga och dirigera (leda en grupp människor). De får också välja repertoar genom att fundera på vilka ämnen och händelser som är viktiga i vårt samhälle idag.

Steg 2. PROVA PÅ MINIOPERA

Eleverna kommer till Folkoperan för att lära känna ett operahus bakom kulisserna. Under en rundvandring får de kunskap om yrken som ryms i ett operahus. I mindre grupper provar eleverna på att arbeta inom ett yrkesområde som till exempel ljus, mask och peruk, sång, scenframställning, teknik, ljud, scenografi eller kostym.

I slutet av dagen framför eleverna tillsammans med Operaimprovisatörerna en minioperascen i vilken de själva medverkar. Iscensättningen sker utifrån det yrkesområde som eleverna har arbetat med under dagen.

Steg 3. INTRODUKTION OCH WORKSHOP KRING ETT TEMA

Det konstnärliga teamet och delar av ensemblen från den kommande produktionen på Folkoperan åker till skolorna och träffar elever i olika grupper. Syftet är att utbyta tankar och reflektioner om hur konsten kan påverka samhället och ge barnen en inblick i det konstnärliga arbetet. Elevernas tankar och resonemang används i Folkoperans produktionsteams arbetsprocess. På så sätt inspirerar vi varandra och tar del av ett ömsesidigt lärande.

Eleverna får en introduktion till operan, till exempel Silversjön av Kurt Weill eller Faust av Charles Gounod. De får ta del av handlingen, höra musikaliska smakprov och lära sig sjunga ett parti tillsammans med sångare och pianist.

Eleverna, regissören och medlemmar ur ensemblen undersöker tillsammans det ämne som operan tar upp. En representant från någon yrkeskategori, till exempel scenografen, visar hur man kan berätta en historia med rummet som utgångspunkt. Kostymdesignern kan berätta om sitt yrke utifrån material, färg och form.

Steg 4. SE FÖRESTÄLLNINGEN

När det är dags att se föreställningen på Folkoperan har eleverna en grundkunskap om opera som konstform, de vet vad föreställningen handlar om och hur det fungerar bakom scenen. Eleverna har träffat delar av ensemblen som de nu får se på scenen, och de känner igen musiken. Eleverna har också bidragit till föreställningens innehåll genom att uttrycka sina tankar om temat. Detta har vävts in i föreställningen av det konstnärliga teamet och ensemblen. 

Steg 5. UPPFÖLJNING OCH REFLEKTION

Under handledning av en professionell recensent analyserar och diskuterar eleverna föreställningen på Folkoperan. De får en kort introduktion i hur man recenserar en föreställning och skriver slutligen en egen recension.

Elevernas recensioner sätts ihop till ett kompendium som Folkoperan får ta del av för att lära sig att bli ännu bättre på att nå en ung publik. Med god kunskap om föreställningen kan de avgöra om Folkoperan lyckades berätta historien och uppnå de konstnärliga mål som diskuterades under workshopen. Eleverna har nu följt en operaproduktion från tankestadium till iscensättande och de har fått möjlighet att påverka hur historien berättas.

Steg 6. FILM SOM ARBETSMETOD

I samarbete med Film Stockholm kan Folkoperan och eleverna utveckla projekt med film som utgångspunkt. Det kan vara film i en konstnärlig process, som en berättarteknik eller i ett researcharbete. Vi utvecklar arbetet tillsammans utifrån operaproduktion och samarbetspartner.

Välkommen att skapa opera med oss!

För mer information om Folkoperans barn- och ungdomsverksamhet vänligen kontakta Jonas Palerius på telefon 08-616 07 11, mobil 0705-83 73 08 eller e-post jonas.palerius [at] folkoperan.se.